Vanavond nog dikkere kans om noorderlicht te zien in Groningen

Noorderlicht prachtig te zien vanaf Terschelling

Mensen reizen duizenden kilometers om het noorderlicht te spotten. En dan balen omdat ze drie weken in IJsland zitten en geen flardje noorderlicht zien terwijl het in Groningen deze nachten duidelijk zichtbaar is.

Afgelopen nacht is het prachtige natuurverschijnsel gezien in Gelderland, Drenthe, Friesland, op de Waddeneilanden en vanaf de Groningse zeedijk. Maar ook in natuurgebied De Onlanden was het fenomeen erg goed zichtbaar. Dat leverde erg veel verdomd mooie plaatjes en video’s op.

Vanavond nog dikkere kans

Dat het noorderlicht vannacht zo goed te zien was, kwam voor velen als donderslag bij heldere hemel, om maar eem in meteorologische clichés te blijven hangen. Daarom nu alvast eem een waarschuwing van tevoren naar de mensen toe: komende nacht is de kans groot dat het noorderlicht zich weer openbaart boven Groningen.

Sterker nog, een expert van de Arcticans Aurora Forecast app zegt dat de kans vanavond nog dikker is om het noorderlicht waar te nemen. Deze bewering doen ze niet omdat de wiggelroede op hol slaat, maar aan de hand van gegevens uit hun app. Ze spreken op dit moment van een soort stilte voor de storm. Dus als je het Noorderlicht wilt zien, zeker eem deze app installeren .

Vandaar noorderlicht

Het bijzondere weerverschijnsel ontstaat doordat geladen deeltjes van de zon met snelheden van honderden kilometers per seconde botsen tegen stikstof- en zuurstofdeeltjes. Dat gebeurt hoog in de atmosfeer van de aarde, op een hoogte tussen 100 en 300 kilometer. De deeltjes krijgen door deze botsingen een hoger energieniveau. Om hiervan af te komen, komt de energie vrij in de vorm van licht en dat noemen we het het Noorderlicht.

Wat daarbij helpt is de uitbarsting van zonnewind op de zon. Deze plasmawolk is de ruimte ingeslingerd.