Vastgoedbaas Han Vos en zijn dochter Maranda krijgen taakstraf voor delen adres Willem online en intimiderend filmpje voor zijn huis

Maranda Vos, dochter van Han Vos, eigenaar en directeur van Havos Vastgoed, stond 19 juni 2021 rond 22:30 uur op de stoep bij journalist Willem Groeneveld. Ze was samen met iemand die alles filmde en een muzikant die verjaardagsliedjes speelde op de accordeon.

Havos-vastgoedbaas Han Vos (54) en zijn 24-jarige dochter Maranda hebben van de politierechter in Groningen taakstraffen gekregen voor het intimideren van Willem Groeneveld (hoofdredacteur/journalist hier bij Sikkom). Ook gooiden zij het adres van de Groninger online.

Dit is een artikel van DvhN die wij voor een keertje volledig mogen doorzetten.

Het Openbaar Ministerie vervolgde de twee leden van de vastgoedfamilie wegens ‘dwang’. Volgens justitie dwongen Han en Maranda Vos met hun handelen Willem iets te laten; het publiceren van een kritisch stuk over Havos.

Eigenaar Han Vos gaf in juni vorig jaar opdracht zo’n dertig fietsen aan de Oostersingel te verwijderen, zonder dat huurders en anderen daarvan wisten. Vader Vos dreigde het adres van de Groninger journalist online te zetten, als hij een artikel hierover zou publiceren.

Willem liet zich er niet door weerhouden en maakte melding op Sikkom. Daarop stalden medewerkers van Havos tientallen fietsen voor zijn deur. Onder een Facebook-post van Sikkom schreef dochter Maranda dat mensen hun verdwenen fietsen konden ophalen bij het adres van Willem. Ook zijn 06-nummer stond erbij.

Na aangifte hielden pesterijen niet op

Ondanks aangifte van de Willem en werkgever Mediahuis Noord gingen de intimidaties en pesterijen door. Een paar dagen na de fietsdump stond dochter Vos bij Willem op de stoep met een bos bloemen, een accordeonist en cameraman om hem te feliciteren met zijn verjaardag. Het filmpje werd verspreid op social media.

Groeneveld ervaarde het als intimiderend. Te meer omdat de filmer hem toebeet dat hij ‘een grote kerel was door te publiceren, dan moest hij dit ook maar accepteren’. Het was in zijn ogen het ‘risico van het vak’.

Brandbomgooiers vonden adres via post van Havos

Door de actie van de vastgoedfamilie wisten brandbomgooiers Jaimy W. en Tjeerd P. waar Willem woonde, verklaarden zij afgelopen juli in de rechtbank. De journalist werd ‘s nachts wakker van het geluid van een brandende molotovcocktail die bij hem naar binnen werd gegooid en doofde de vlammen op tijd.

De twee kregen voor hun daden 5 jaar cel en tbs met voorwaarden. In januari dient een hoger beroep. ,,Als ik van al dat tumult vooraf had geweten, had ik die fietsen gewoon naar het politiebureau gebracht’’, verzuchtte de Havos-directeur. Hij barstte in huilen uit toen hij vertelde over de bedreigingen die hij na tijd ontving. Even later maakte hij excuses voor ‘het gevoel dat Willem zou hebben gehad bij de acties’.

‘U ging over de schreef’

De politierechter acht het bewezen dat Han Vos strafbaar heeft gehandeld door te dreigen Willem’s gegevens online te zetten en neemt hem dat kwalijk. ,,U ging over de schreef. Het kan best zijn dat een journalist iets scherps schrijft. Maar als u het daar niet mee eens bent, zijn daar andere wegen voor.’’

In het licht van het conflict dat Willem en Havos hadden over de fietsen, is het filmpje wat op de stoep werd gemaakt ook strafbaar, meent de rechter. Han en Maranda wisten volgens hem wel degelijk dat wat zij deden onbetamelijk was en dat de Sikkom-journalist daar hinder van ondervond.

‘Uw excuses kwamen niet doorleefd over’

Het was in de gehele context alles behalve ludiek ondanks wat vader en dochter Vos nog beweerden in de rechtszaal. Ze hadden er geen kwade bedoeling bij, vertelden ze. ,,Maar dit was niet opgezet als iets leuks. Het was geen goedmakertje om jullie ruzie te beslechten. Het maakt dat ik in de houding van u beide niet proef dat wat jullie gedaan hebben écht niet kan’’, oordeelt de rechter. ,,U bood excuses aan, meneer Vos, maar dat kwam niet doorleefd over.’’

Hij legt 80 uur taakstraf op aan Han en 60 uur aan dochter Maranda. Haar rol was kleiner, vond de rechter. Ook was er voor beide Vossen een voorwaardelijke celstraf van 1 maand geëist door het OM, maar dat vond de politierechter te zwaar.

Willem verzocht bij aanvang nog om een schadevergoeding van 1500 euro voor Steunpunt Huren. Deze vergoeding werd door de rechter niet toegekend.