Veel supporters FC niet blij met wedstrijdschema: “Waar is de traditionele zondagmiddag half drie gebleven?”

Bijna nergens in voetballand is het wedstrijdschema zo versnipperd als in Nederland. Reden: televisie. Voetbal is big business en hoe meer je kan uitzenden hoe beter. Winnaars zijn de ESPN-abonnees. Verliezers de supporters die in weer en wind en bij winst en tegenslag de tribunes van de Euroborg bevolken.

Gevoelsmatig speelden ‘we’ vroeger zeker driekwart van de wedstrijden op het traditionele tijdstip van 14:30 uur op zondagmiddag. Zeker ten tijde van het Oosterparkstadion. Je wist niet beter. Die paar keer per jaar dat de FC op zaterdagavond speelde waren dan ook extra speciaal. Nu zijn de vrijdag- en zondagavond toegevoegd, maar ook tijdstippen als 12:15, 18:45 en 16:45.

Tradities weinig meer waard

Op social media klagen seizoenkaarthouders van de FC steen en been. Sommigen hebben zelfs besloten na tientallen jaren hun plastic pas de wacht aan te zeggen. Ze voelen zich als trouwe fan totaal niet meer serieus genomen. “Waar is de zondagmiddag 14:30 gebleven?,” vragen zij zich op onder andere Twitter af. Zoals het concept-programma nu op tafel ligt speelt de plaatselijke voetbaltrots één keer op dat tijdstip een thuiswedstrijd: de laatste. Wanneer alle wedstrijden gelijktijdig worden afgewerkt.

Tradities zijn wat dat betreft weinig meer waard in de eredivisie. Los van je favoriete aftraptijdstip is het een zorgelijke ontwikkeling dat enkel de tv-knaken leidend zijn. Want waar stopt dit? In de eerste divisie zijn er al maandagavondwedstrijden ingepland met een aftrap om 21:00 uur. Je zal maar uitsupporter zijn. Krijg je naast een combiregeling ook nog eens te maken met dit soort idioterie.

ESPN heeft de macht

Derhalve lijken inkomsten uit televisie belangrijker dan uit stadionbezoek. FC Groningen stemde overigens tegen 20:00 uur als zondagavond als speeloptie, maar stond daarin vrijwel alleen. De vraag zou dus niet moeten zijn wat je favoriete speeltijd is, maar in hoeverre je de macht bij partijen als ESPN wil leggen of de supporters op één zet. Dat laatste lijkt iets uit een ver verleden.

Pé en Rinus pasten hun lied Z-Side al aan op de ontwikkelingen:

Het liefst op zondagmiddag staan we tegen twee uur klaar
Op vrijdag of op zaterdag voelt toch een beetje raar
Even een bekertje koffie, dan naar onze plek op de
Fa Mi Lie Tri Bu Ne!