Veldbestormer smeert met poep teksten op celmuur en krijgt werkstraf voor bedreiging en vernielings

Screenshot van ESPN

Screenshot van ESPN

De gast die tijdens FC Groningen tegen Heerenveen het veld wilde bestormen stond vandaag voor de snelrechter in Groninger. In de rechtszaal kwamen een paar opmerkelijke details boven water.

Voor de rechter moest de verdachte zich verantwoorden voor het bedreigen van een steward en het vernielen van de politiecel. Dat laatste gebeurde op opmerkelijke wijze, meldt rechtbankverslaggever Chris Klomp op Twitter. „In de cel begon de verdachte te plassen en poepen. Hij doopte zijn onderbroek in de poep en schreef daar teksten mee op de muur.”

„Ik ga echt niet in mijn broek poepen”

De verklaring daarvoor: „Ik zat in een cel zonder wc en gaf aan dat ik naar het toilet moest.” Daarop stelde de rechter: „Dus toen liet u het lopen?” Ja dus: „Ik ga niet in mijn broek poepen.” Maar daar ging de rechter niet helemaal in mee: „Ik zie dat u eerst plast en daarna pas op de bel drukt?” Verdachte: „Ik ga niet in mijn broek poepen.”

Even daarvoor werd de verdachte door beveiligers, nadat hij het veld wilde bestormen, in een schoonmaakhok gezet. Daar vroeg een steward naar zijn identiteitsgegevens. De FC-medewerker daarover: „Er knapte iets in hem. Hij sprong op mij af, pakte mij bij de kraag en zei dat hij mij kapot zou slaan.” Daar had de verdachte een verklaring voor: „Ik liep rustig mee en die beveiliger deed mij behoorlijk veel pijn. Dat was niet nodig geweest. Ik wil het niet recht praten, maar ik zal wel boos zijn geweest.”

Hij was net zo goed bezig

Verder werd tijdens de zitting duidelijk dat de verdachte een strafblad van elf pagina’s heeft, met voornamelijk gedateerde voetbal-gerelateerde zaken. Maar de laatste tijd was de verdachte goed bezig. Hij heeft een eigen zaak, zijn vrouw is hoogzwanger en net een eigen huis gekocht. De rechter daarover: „U was zo goed bezig en dan dit.” Verdachte: „Ik snap het zelf ook niet.” Verder gaf de verdachte aan te stoppen met alcohol om herhaling te voorkomen. De reclassering beaamde het goede pad dat de verdachte bewandelde. „Hij had ook afstand genomen van de harde kern.”

De officier ging niet volledig mee in het geschetste beeld van een man die goed bezig is. De aanklager wilde zelfs een norm stellen. Een signaal afgeven aan de maatschappij dat het genoeg is geweest met hooliganisme in en rond stadions. Daarom eiste het OM een gevangenisstraf van zes weken waarvan drie voorwaardelijk en dat met een proeftijd van drie jaar. „Als stok achter de deur.” Omdat de verdachte nog in de proeftijd van een werkstraf zat van een ander delict moet hij die tachtig uur sowieso werken. Daarnaast eiste het OM dat hij de schoonmaakkosten voor de cel op zich neemt.

Excuses en 70 uur schoffelen

Volgens de advocaat van de verdachte was het absoluut de laatste uitglijder en moet worden meegenomen dat hij al overal vol in beeld is geweest. „Dit zorgde voor bedreigingen en dat aspect moet worden meegenomen.” Ook de verdachte wilde nog wat meegeven aan de rechter. „Ik wil mijn excuses aanbieden aan FC Groningen, de supporters en alle anderen die ik benadeeld heb.”

Alles afwegende kwam de rechter tot de conclusie dat zowel de bedreiging als het onbruikbaar maken van de politiecel bewezen zijn. Daarnaast stipte de edelachtbare aan dat voor dergelijke vergrijpen normaal gesproken boetes staan, maar in een stadion is dat anders. Zeker gezien het verleden en de proeftijd van de verdachte. Daarentegen nam de rechter ook mee dat verdachte, zelfs volgens de reclassering, erg goed bezig is de laatste tijd. Daarom geen gevangenisstraf, maar ook geen boete „wan dat is weer te licht.” Uitkomst: dertig uur taakstraf voor de bedreiging en het poep smeren en de openstaande straf van 80 uur schoffelen moet voor de helft worden voldaan. In totaal dus 70 uur werkstraf en 200 euro schoonmaakkosten.

De minderjarige zoon van de verdachte moet zich eerdaags voor de rechter verantwoorden voor het slaan van FC-speler Jetro Willems tijdens dezelfde wedstrijd.

Volg Chris Klomp op Twitter voor meer verhalen uit de Groninger rechtbank.