Verhuurder laat huurders tegen elkaar opbieden voor appartement in Grunn

De huurmarkt is veranderlijk in Stad. Makelaars en verhuurders bedenken constant nieuwe foefjes om onder de aandacht te komen en een zakcentje te verdienen. Dit keer komt Vastgoed Company Veendam met een opmerkelijke manier om huurwoningen in de markt te zetten.

Vastgoed Company verhuurt de vijftig appartementen in ‘Damsport’ in Groningen-Zuid. De appartementen zijn ingeschaald in de vrije sector, dat betekent dat ze volgens het puntensysteem meer waard zijn dan 720 euro in de maand, waardoor ze boven de zogeheten liberalisatiegrens vallen. In dat geval mag de verhuurder zelf bepalen wat de huurprijs wordt.

Maar de prijsbepaling laat Vastgoed Company over aan de nieuwe huurders. Geïnteresseerden kunnen namelijk een bedrag bieden (vanaf 720 euro) dat zij maandelijks over hebben voor het appartement. Volgens de website kan de hoogste bieder uiteindelijk het appartement huren. Deze aanpak zorgt voor de nodige ophef op sociale media.

“Wat een achterlijk concept”

Mensen die de advertentie voorbij zien komen, reageren furieus. Zo schrijft iemand: ” Echt belachelijk dat je moet bieden voor je huurprijs. Mensen gaan zo te veel betalen per maand dan dat het huis officieel waard is.” Een ander deelt die mening in ietwat andere woorden: “Wat een achterlijk concept om te bieden op een fucking huurprijs.”

De gemene deler van alle reacties komt erop neer dat mensen het belachelijk vinden dat op deze wijze gebruik wordt gemaakt van de enorme woonnood in Groningen. Want met de rug tegen de muur zijn mensen eerder bereid te veel te betalen voor een woning. Daar voor eigen gewin misbruik van maken is discutabel, vinden de meeste mensen.

Maar volgens directeur Arpaci van Vastgoed Company is daar geen sprake van: “Het is niet zo dat er dik overboden wordt.” Daarbij komt dat het volgens hem niet de bedoeling is om mensen in woonnood tegen elkaar uit te spelen. “Verhuren in de vrije sector in Groningen is nieuw voor ons. We zijn gewoon benieuwd hoe de woningen in de markt liggen.”

Toch niet, toch wel, toch niet

Sterker, de directeur meldt zelfs dat de woning niet per definitie naar de hoogste bieder gaat. “We maken een selectie van mensen die geboden hebben op de woning. Uit die schifting kiezen we de persoon die de beste papieren heeft. Dat hoeft niet per se degene te zijn die het meeste heeft geboden, want de huurder moet het bijvoorbeeld kunnen betalen.”

Dat is allemaal in tegenspraak met wat erop de website staat. Zo meldt Vastgoed Company: “Als je aan het eind van de bieding het hoogste bod hebt uitgebracht, kun je het appartement huren.” Ook verderop komt dit terug: ” Ben je na de veiling de hoogste bieder? Gefeliciteerd! Wij nemen dan contact met je op, je huurovereenkomst kan je digitaal ondertekenen…”

De directeur baalt van onze bevindingen en geeft aan dat de gewraakte teksten vandaag nog aangepast worden. “Nogmaals, niet alleen de hoogste bieder wordt uitgenodigd. We hebben intern afgesproken dat de hoogste drie bieders worden uitgenodigd. Uiteindelijk selecteren we, na het checken van inkomens, welke huurder het best geschikt is voor het huisje.”

“We passen het aan”

Dat klinkt mooi en een stuk ethischer, maar de vraag is hoe oprecht de woorden zijn. Want het tegenovergestelde blijkt ook op andere plekken op de website. De appartementen worden al een tijdje geveild. En bij elk appartement zie je wat het hoogste bod is. Wil je ook bieden op het stulpje, dan moet je sowieso overbieden anders werkt het niet.

En als je moet overbieden op het hoogste bod, dan ben je automatisch de hoogste bieder. Je kunt er dus niet voor kiezen om precies het bedrag te noemen waarmee je op de derde plek komt in de biedingen. Terwijl de directeur net vertelt dat het niet alleen om het hoogste bod gaat, maar ook om wie solvabel is. “Het kan zijn dat de nummer drie dat is.”

Daarmee geconfronteerd weet Arpaci niet echt goed wat hij moet zeggen. Hij blijft erop hameren dat de eerste drie of vijf bieders worden uitgenodigd en belooft weer scherp naar de teksten te kijken op de site en ze eventueel, uiterlijk morgen, aan te passen. Nou ja, beter laat dan nooit aanpassen. Maar de website is al een behoorlijke tijd in de ether.

Reactie NVM

De veiling is ook al enige tijd geopend. Potentiële huurders hebben zelfs nog maar negen dagen om een bod te doen en die gaan natuurlijk hoog in de boom zitten, omdat de hoogste bieder de woning krijgt. Maar dat wordt nu dus veranderd. En voor alle mensen die al te veel hebben geboden: jammer dan. Het was niet om geld uit je zak te kloppen, puur ter indicatie…

Bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars hebben ze zoiets nog nooit gezien, hoewel ze al een aantal jaar merken dat huurders steeds vaker tegen elkaar opbieden. Maar zo’n expliciete veiling als dit is nieuw. Theo Scholte, woordvoerder van NVM: “Dit is de marktwerking. De verhuurder mag zijn woningen zo in de markt zetten, ook al is het niet wenselijk.”