Verhuurder mailt huurders: "Mijn vrouw en ik betalen de meerprijs voor energie. Zo rollen we 2023 wel door"

Foto van Corné Sparidaens. Bewerking in Paint door Sikkom

De hoge prijs voor energie brengt veel Groningse huurders in problemen. Menig huisbaas gooit bijvoorbeeld de servicekosten drie keer over de kop zonder inzichtelijk (wettelijk verplicht) te maken waar de knaken naartoe gaan. Gelukkig zijn er ook huisbazen die het anders aanpakken. Die teren liever in op eigen vermogen dan dat ze huurders in moeilijkheden brengen.

Tientallen huurders in Stad hebben de afgelopen dagen een mail gehad van hun huurbaas. In het schrijven stipt de verhuurder aan dat er nog steeds een boel onzekerheid is. „Er komen in het nieuws divers varianten naar voeren over het prijsplafond en andere opties. Ik weet nog niet hoe dat eruit gaat zien, mede omdat er huizen bij zijn met een soort blokverwarming (dan geldt het prijsplafond mogelijk niet - red.).”

Het wordt duurder

Ondanks die onzekerheid opteert de verhuurder om gewoon blijven te betalen „wat jullie nu ook al doen. Er zal volgend jaar vast meer duidelijkheid komen.” De voorzichtige contouren van die duidelijkheid, worden in de mail wel alvast geschetst: „Wij betalen nu 0,80 euro voor een kuub gas. Die gaat volgend jaar naar € 1,94. Voor elektra betalen we nu zo rond de 20 cent. Die prijs gaat waarschijnlijk naar 50 cent.”

„Wij betalen de meerprijs”

Die prijsverhoging is reden om huurders te vragen zuinig om te gaan met energie en het zoveel mogelijk binnen de perken te houden. Maar vooral: „Ik wil er nog heel duidelijk bij zeggen dat, als het niet te erg wordt, mijn vrouw en ik betalen voor de meerprijs. Als jullie er goed mee omgaan zal het voor ons een kostenpost zijn tussen de 10.000 en 20.000 euro. Samenvattend: als jullie zuinig omgaan met energie dan rollen we 2023 wel door.”

De huurbaas in kwestie wenst anoniem te blijven. „Ik ben niet zo ijdel”. Maar stemt wel in met publicatie. In de hoop dat meer verhuurders het goede voorbeeld volgen.