Verpleegkundige UMCG met dood bedreigd sinds afleveringen zorgboerderij Aurora Borealis

Bedreigingen.

Bedreigingen.

‘Wacht maar tot we met z’n allen voor je deur staan’. Een verpleegkundige uit het UMCG wordt met de dood bedreigd sinds de afleveringen van ‘Undercover Nederland’ over de misselijkmakende toestanden op zorgboerderij Aurora Borealis in Groningen. Ze heeft dezelfde naam als één van de personeelsleden: Ilse.

Nederland is in shock na het zien van het programma van Alberto Stegeman. Hij laat zien hoe gehandicapte bewoners worden vernederd, getreiterd en mishandeld door het personeel. Werkelijk Zum kotzen. De eerste aflevering was vorige week, de tweede zondag.

Al sinds de eerste aflevering wordt Ilse, verpleegkundige in het UMCG, overspoeld door telefoontjes en berichtjes. „Ik ben meer dan honderd keer gebeld”, vertelt ze. „Het is inmiddels iets afgenomen, maar vorige week was het echt gekkenhuis. Toen was ik echt wel bang. Ze stuurden: we weten je adres, en dat soort dingen. Dat doet toch wat met je.”

Dezelfde voornaam

Na matig speurwerk kwamen een aantal online-gekkies bij Ilse uit. Ze heeft dezelfde voornaam als een van de misdragende personeelsleden van Aurora Borealis. Ilse en Ilse kennen elkaar, toevallig. „Ik doe jeugdwerk, en Ilse is daar vrijwilliger. Zij heeft ooit een filmpje op TikTok gezet waarin ze die jeugdwerkorganisatie heeft getagd. Als je daar op klikt, en naar de site gaat, vind je mijn nummer. Omdat ik in de organisatie zit. En omdat ik dus ook Ilse heet, dachten ze dat het om haar ging.”

Voor eigen rechter spelen

Het nummer wordt gedeeld op Facebookpagina’s en in Telegramgroepen van wel 3000 leden die allemaal graag voor eigen rechter spelen, en dan gaat het ineens heel erg hard. „Wat een ziek persoon ben jij. Misselijk wijf. Dat soort dingen kreeg ik allemaal binnen.” En dat terwijl Ilse er dus niks, maar dan ook níks mee te maken heeft. „Ik lijk niet eens op haar”, zegt ze verontwaardigd.

Ze belt met de politie om aangifte te doen. Na dat gesprek komt de wijkagent bij haar langs. Die vertelt dat er meer mensen worden bedreigd sinds de afleveringen. Allemaal onschuldige mensen met dezelfde naam.

Erg geschrokken

Hoewel de bedreigingen afnemen, het zijn er geen honderden meer, maar enkele, is Ilse erg geschrokken. „Het is echt vreselijk wat er in die afleveringen is te zien. Maar dat zoveel mensen dan maar besluiten je op te zoeken en je bedreigen; dat ze voor eigen rechter gaan spelen. Dat vind ik echt heel ver gaan.”

En daar heeft Ilse natuurlijk gelijk in. Je verontwaardiging en afschuw uiten op social media over dit onderwerp: prima. Helaas zijn er tig Telegramgroepen, vooral weer met mensen die prat gaan op eigen onderzoek zoals de groep ‘De Grote Leugenroute’, waarin mensen elkaar helemaal gek maken en opjutten om dit te doen. Maar laat het onderzoek en vervolging lekker aan politie en justitie over want anders is de kans groot dat onschuldige mensen het bokje zijn, zoals Ilse. Heel erg spijtig dat we dit nog weer ‘s moeten uitleggen.