Vet! Archeologen vinden méga oud kommetje bij opgravingen Grote Markt. Het is zo'n 1950 jaar oud

Een bijzondere archeologische vondst, dit potje.

Een bijzondere archeologische vondst, dit potje.

Bij opgravingen rond de Grote Markt is een eeuwenoud kommetje gevonden. Het aardewerkje stamt uit de eerste eeuw en moet zo’n 1950 jaar oud zijn. Superbijzonder!

Op de foto houdt Maaike de Haas van MUG Ingenieursbureau het kommetje vast. ‘Gewoon een bloempot van Tuinland’, reageert iemand op Facebook. Dat is het niet. Maar... Hoe weten ze dat eigenlijk zo zeker?

Gert Kortekaas moet lachen. „Nee hoor, het is géén bloempot van de Tuinland. 1 april is net geweest. Dit is écht oud. En dat kun je zien aan de manier waarop het gemaakt is, aan het materiaal en de versieringen. Het is op een heel mooie, speciale manier versierd. En de kleur van het materiaal valt meteen op. Dat rode, dat is als een stoplicht, voor archeologen.”

Het Wedgwood van de Romeinse tijd

Het potje is van terra sigillata, Romeins/Gallisch aardewerk uit midden-Frankrijk. Volgens Gert ‘het Wedgwood van de Romeinse tijd’. Dat zijn potjes die je oma sowieso in de kast had staan. „Het is veel harder gebakken dan een bloempot”, aldus Gert. „Het is echt heel mooi materiaal. En het kwam veel voor in die tijd.”

Werkjes van dit soort materiaal worden vaker gevonden, maar meestal gaat het om potjes uit de tweede of derde eeuw. Dit potje komt uit de eerste eeuw. Dat kunnen de archeologen zien aan de plek waar het gevonden is, vlak boven ‘de ongestoorde grond’. En daarom is het ook net iets specialer.

Meerdere vondsten

Het is niet de eerste keer dat er bijzondere vondsten worden gedaan tijdens de werkzaamheden aan de Grote Markt. Vorige week werd er nog een kindergrafje gevonden. „Het is eigenlijk elke dag wel raak.”

De vondsten worden netjes bewaard, en als de opgravingen klaar zijn, kunnen we ze misschien wel bewonderen.