Vet! Studentenorkest speelt ineens voor miljoenenpubliek omdat door voetbal bijna niemand naar hun optreden kwam

Bragi @ Even tot hier.

Bragi @ Even tot hier.

Vanwege Nederland - Argentinië kwam ongeveer niemand naar hun optreden in de Sint-Jozefkathedraal in Stad afgelopen vrijdag. Maar een dag later hadden ze ineens hun grootste uitvoering ooit: studentenmuziekvereniging Bragi trad zaterdag op voor miljoenen kijkers bij het tv-programma Even tot hier.

Oke ‘niemand’ en zelfs ‘bijna niemand’ blijkt een tikkeltje overdreven. Er kwam zo’n 300 man naar hun optreden, lezen we in een interview met DvhN . Maar het was zeker drukker geweest als het Nederlands elftal niet zo’n belangrijke wedstrijd had gespeeld. En aangezien Bragi een amateur-orkest is, komen er sowieso vaak alleen maar vrienden en familie kijken.

Matige kaartverkoop

De redactie van Even tot hier - dat gepresenteerd wordt door Niels van der Laan en Jeroen Woe - benaderde Bragi omdat ze een item wilden maken over evenementen die tijdens de wedstrijd gepland stonden. Ze vroegen zich af hoe het met de kaartverkoop ging. Nou, die ging inderdaad een stuk minder hard. Donderdagochtend vroegen ze of het studentenorkest niet in de uitzending wilde komen. En zo geschiedde. „Uiteindelijk vertrokken we met een tourbus naar Almere”, vertelt voorzitter Merel Mondria. „Met vijftig man sterk.”

2,5 miljoen kijkers

Het nummer dat het orkest en het koor op de beeldbuis ten gehore bracht, studeerden ze in anderhalve dag in. „We hadden niet echt een geschikt stuk dat we daar konden uitvoeren, want normaal duurt een klassiek stuk wel drie kwartier.” Uiteindelijk spelen ze iets uit de opera Hänsel und Gretel. En het mag gezegd worden: het klinkt prachtig. Wil je het zien? Dan kun je het optreden hier terugkijken. Vanaf ongeveer 47 minuten komt Bragi in beeld.

Voor Merel voelt het allemaal nog een beetje onwerkelijk. „Ik heb er maar zo min mogelijk aan gedacht dat er miljoenen mensen naar ons keken”, zegt ze lachend. Maar die keken wel! 2,5 in totaal. Mooie reclame voor de Groninger studentenmuziekvereniging. „Hopelijk hebben we laten zien dat klassieke muziek niet saai is.”