Vet! Volgend jaar mogelijk weer plonzen in 't Stadspark. Net als vroegâh (toen alles betah was)!

Een frisse duik in het Stadspark, 1952. Fotobedrijf Piet Boonstra, Groninger Archieven

Een frisse duik in het Stadspark, 1952. Fotobedrijf Piet Boonstra, Groninger Archieven

Zwemmen in het Stadspark: dikke kans dat dit volgend jaar (weer) kan. De gemeente wil de Springervijver als zwemlocatie uitproberen. Net als vroeger.

Er wordt al langere tijd gesproken over zwemmen in de Springervijver: een ideetje van GroenLinks, D66, CDA en PvdA. Maar daarvoor moest eerst het een en ander worden onderzocht. De kwaliteit van het water, bijvoorbeeld, de impact van badderende menschen op planten en dieren, maar ook de ondergrond en de oevers: die moeten veilig zijn. En uiteraard moeten er meer faciliteiten komen, zoals toiletten.

Onderzoeken naar bacteriën in het water werden de afgelopen tijd al gedaan, en die zien er goed uit.

Afkoelen in de Stadspark-vijver

Het college stelt nu voor om ook met de overige onderzoeken te beginnen, zodat de vijver in 2024 als pilot zwemlocatie kan worden gebruikt. Dat betekent dat we volgend jaar zomer ons eerste duikje in ‘t Stadspark al kunnen nemen.

Dat is heel erg nice, want zoveel badderopties zijn er nou ook weer niet in Stad. Ja, de Papiermolen. Maar dat is een zwembad en dat is inherent aan heeeel veeeeel schreeuwende kinderen en daar hebben we ook niet altijd zin in. Het Stadsstrand bij DOT is prachtig, maar op een mooie zomerdag gelijk rammetje vol. En het Zilvermeer, de Hoornse Plas en het Paterswoldsemeer worden regelmatig geteisterd door blauwalg.

Net als vroegâhhh

Het idee om van de vijver in het Stadspark een zwemplek te maken, komt niet helemaal uit de lucht vallen. Vroeger werd hier namelijk ook gewoon gezwommen. Er werden zelfs zwemwedstrijden gehouden. Check onderstaande afbeelding maar, waar destijds (het was 1952) 10.000 toeschouwers op afkwamen.

Pootjebaden bij ‘t Dudok

Een aantal andere ideetjes van de genoemde politieke partijen zijn al van de baan. Zo wilden zij ook een ijsbaan in ‘t Stadspark, maar dit is volgens de gemeente onmogelijk te realiseren. Zwemmen bij Dudok aan het Diep, dat leek de partijen ook mooi. Maar meer dan pootjebaden wordt het daar voorlopig niet, simpelweg omdat het water te goor is en er ook nog ‘s dikke schepen doorvaren = niet veilig.

Skivijver Vinkhuizen als officieel zwemwater

Het college wil wél onderzoeken of de Skivijver in Vinkhuizen als officieel zwemwater benoemd kan worden.

Stadhuis bespreekt de plannen vandaag met de gemeenteraad. Wordt vervolgd!