Video | 4 Uur treinen, 100 euro voor kaarten en 18 minuten voetbal. Maar de blik is onbetaalbaar

Prachtige eerste kennismaking met de Euroborg

Veel is al gezegd en geschreven over de gestaakte wedstrijd van gisteren. Maar deze tweet verdient het om nog eem in de spotlights te worden gezet. Want hier draait voetbal om.

Rints Koelewijn is gisteren met de kinderen van een vriendin, haar moeder en een vriendje naar FC Groningen gegaan. De kereltjes wonen in het Oosten van de provincie, Rints woont in Velserbroek (onder de rook van Amsterdam). „Af en toe kom ik op bezoek bij ze en het plan was om zaterdag naar de wedstrijd met haar zoon, twee dochters en moeder. Zelf moest ze werken, anders was ze ook meegegaan, dus nam ik het kroost mee op pad.”

Willems en Manu als Antilliaanse helden

Dat is een behoorlijke opgave. „De reis van Haarlem Spaarnwoude naar Blijham duurde ruim 4,5 uur.” Maar Rints heeft het er graag voor over. „Gwencho (8 jaar) is een echte Groninger, voetbalt zelf bij ASVB en wilde altijd al een wedstrijd bezoeken van FC Groningen. Zelf is hij geboren op Curaçao en omdat zijn Antilliaanse helden Willems en Manu nu bij FC Groningen spelen, werd het hoognodig tijd. Zijn moeder heeft echt weinig tijd en zijn oma spreekt geen Nederlands, dus was ik de aangewezen persoon om hem mee te nemen. Tof, want ik vind de Euroborg zelf een van de mooiste stadions. Van buiten heeft het totaal geen uitstraling, maar eenmaal binnen is het prachtig.”

In die opvatting staat Rints niet alleen. Dat vinden heel veel mensen en dat weet Gwencho nu ook. „Hij viel helemaal stil door de mooie groene kleuren en volle Noordtribune. Het was prachtig. Dat we nog even naar beneden konden om een foto te maken, was een leuke extra.”