Video | AH Korenbeurs gaat viraal en dat snappen wij wel. "Mooiste Appie van Nederland"

AH Korenbeurs viraal

De Appie Korenbeurs gaat viraal. Axedonline post een video op Insta met de cap ‘mooiste appie van heel Nederland’. En daar is niets aan gelogen.

„Het is gewoon een Albert Heijn. Wat is er zo speciaal aan?” Met die tekst begint het filmpje dat Axed van TikTok heeft geplukt (maakster blijkt @yaaara). Daarop volgen een paar fotootjes van de buiten- en binnenkant van de Korenbeurs: en daarmee heb je je antwoord.

De historie van de Korenbeurs

De Korenbeurs is gewoon een schitterend gebouw, met z’n opvallende neoclassicistische gevel: een bouwstijl waarbij de klassieken als inspiratie dienden. Het is gemaakt door stadsarchitect J.G. van Beusekom, tussen 1862 en 1865, toen de graanteelt in de provincie Groningen een bloeitijd doormaakte.

Neptunus, Ceres en Mercurius

De beurs bestaat uit een voorgevel en een markthal. De markthal is voor een groot deel van glas gemaakt, omdat er veel daglicht nodig was om het graan te keuren. De voorgevel bestaat uit een imposant voorgebouw, met bijpassende bordestrappen. Ook indrukwekkend zijn de beelden van Neptunus, god van de zeevaart, Ceres, god van de landbouw, en Mercurius, god van de handel: figuren uit de Romeinse mythologie.

Die beelden zijn afgelopen zomer overigens nog gerestaureerd omdat ze nogal wat te verduren krijgen. Niet alleen door regen, wind en vandalisme, ook - en misschien wel vooral - door duivenschijt.

De Korenbeurs in WOII

Grunn kende geen grote armoede tijdens WOII, dankzij de grote graanvoorraad in de Korenbeurs. Het gebouw kwam redelijk goed uit de oorlog, omdat er vooral rond de Grote Markt werd gevochten. Na de oorlog hebben er ook nog een poos NSB’ers en ‘moffenhoeren’ vastgezeten in het gebouw. Die werden elke dag gelucht, waarop ze buiten werden bespuwd en bespot.

Een Appie sinds 2000

De Korenbeurs heeft nog tot je jaren ‘80 dienst gedaan als graanbeurs. Daarna heeft het verschillende invullingen gehad (zoals sporthal). Sinds 2000 zit er een AH in.

Kortom, de AH Korenbeurs is niet zomaar een Appie, omdat het ook niet zomaar een gebouwtje is. Het is een van de mooiste historische bouwwerken in heel Grunn, op een AAA-locatie, pal aan de Vismarkt. Bedenk dat eem, als je er nog ‘s boodschappen doet.