Video | Buren worden gek van reuzenrad langs ringweg: "We zitten al jaren in de herrie. En nu dit"

Buren worden gek van reuzenrad langs ringweg: "We zitten al jaren in de herrie. En dan nu dit"

Horendol worden buurtbewoners van het reuzenrad aan de Brailleweg. Niet dat ineens allerlei mensen bij hen ongewenst naar binnen kijken. Of dat ze last hebben van de felle gekleurde lichten. Het is de muziek die hen bijkans tot wanhoop drijft.

Dat is een beetje overdreven, maar ze zijn er wel klaar mee, appt overbuurman Sander. „Als bewoner vlakbij het Julianaplein vind ik het een mooi gebaar van combinatie Heerepoort om er voor de bewoners en geïnteresseerden een reuzenrad neer te zetten. Zeker omdat we zes dagen per week stipt om 7:00 uur uit bed getrild, geheid, gefreesd of geklopt worden. Maar dit is wrang.”

„Dit is toch lomp”

Sander doelt op de geluidsoverlast. Om te duiden waar hij precies last van heeft, stuurt de buurman een filmpje mee. Aan de overkant is het enorme reuzenrad goed te zien. En te horen. Een kakofonie van muziek met dikke bassen dreunt over het Hoornsediep de woonkamer binnen. „Lekker dan als je jonge kinderen hebt of rustig thuis even tv wilt kijken”, briest Sander in de video.

Daarna weer via de app: „We zitten al jaren 12 uur per dag met geluidsoverlast vanwege de verbouwing van de ring. En als dank krijgen we nog meer lawaai. Het is toch lomp om muziek zo hard te zetten in een gebied waar bewoners geregeld met knarsende tanden thuiswerken en doordeweeks niet uit kunnen slapen vanwege alle herrie?”

„Kill me now!”

En opnieuw een filmpje met enorm kabaal op de achtergrond. „Kermismuziek ook nog eens”, stuurt Sander. „Kill me now! Het geluid is in de video niet heel goed. Het is een brakke werktelefoon. Maar de bas is enorm hard en ik vind het echt insane dat men besluit luide kermismuziek op een bouwplaats te laten galmen. Dit verdienen de bewoners niet na al die jaren overlast.”

Het reuzenrad is een initiatief van Combinatie Herepoort, Groningen Bereikbaar, Gastvrij Groningen en Aanpak Ring Zuid. Op de eigen site melden ze: „De attractie is met name voor de inwoners en ondernemers van de stad Groningen. Op die manier willen de partijen iedereen de mogelijkheid geven om met eigen ogen de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg te bekijken.”

Het reuzenrad

In totaal blijft het reuzenrad tien dagen staan. Die termijn is gister ingegaan en duurt nog tot oudejaarsdag. Dagelijks draait het rad van 11:00 tot 21:00 uur. Oftewel: zijn de bouwvakkers aan het einde van de dag naar huis, waarna normaal de rust (waar de buurt enorm naar snakt) terugkeert, zitten ze nu tot 21:00 uur in de hoempapamuziek. En dat in de kerstvakantie.

Dus maar eem bellen met Aanpak Ring Zuid. Specifieker: met Kirsten Smit, woordvoerder van de organisatie. Volgens de zegsvrouw is het absoluut niet de bedoeling dat omwonenden last hebben van het reuzenrad. „We hebben het er juist onder andere neergezet om buren na al die overlast wat terug te geven. Heel vervelend dat er nu extra overlast is”, zegt ze schuldbewust.

Tandje zachter

De oplossing is volgens Kirsten simpel. De muziek kan eenvoudig zachter worden gezet. Daarnaast heeft ze ook een verklaring waarom het gisteravond te hard was. „We hadden allerlei groepen, van vluchtelingen tot mensen van de Voedselbank, toen die weg waren hadden ze misschien niks meer te doen. Waardoor ze uit verveling misschien de muziek hard hebben gezet.”