Video | Damn. Wilders misbruikt een prachtig Gronings voetbalfeest voor een misselijke boodschap

Screenshot uit de video

Screenshot uit de video

Vooropgesteld: rellen uit naam van voetbal kan echt niet. Of dat nu door Marokkanen gebeurt in de Schilderswijk, door Volendammers op de dijk of in Stad. Hard aanpakken. Knuppel erop, in het gevang en hun moeders bellen. Maar wat ook niet kan is een mooi Gronings voetbalfeest misbruiken voor een nare boodschap.

In de zomer van 2014 duikelt Robben in de 90 minuut naar het gras. Een fopduik. Of niet. Dut niks. De scheids fluit. Huntelaar schiet de penal binnen. Nederland schakelt Mexico uit en gaat door naar de kwartfinale. De Grote Markt ontploft. Duizenden kijken op een enorm joekelscherm live de wedstrijd en hebben het niet meer. Joost van Keulen, destijds wethouder, filmt de uitzinnige menigte en deelt de beelden op Twitter. Ze gaan over de hele wereld net zo viraal als de actie van Robben. Groningen de koningen.

„Knikker ze het land uit”


Wilders heeft die beelden vandaag opnieuw de ether in geslingerd. Bewerkt zoals wij memes maken in Paint. Op het grote scherm is niet 1/8 finale te zien waar Huntelaar de aanloop neemt voor de strafschop, waardoor iedereen zijn adem inhoudt, maar beelden van rellende jongeren met Marokkaanse achtergrond. Op het moment dat in het echt de bal in het net verdwijnt, verschijnt op het scherm een grote plaat van Wilders met de tekst: ‘Crimineel tuig het land uit’. Keihard gejuich stijgt op. Gejoel ook. En mensen vallen elkaar huilend van blijdschap in de armen. Tokyo een half uur geleden was er niks bij.

„Damn, dat is mijn video”, bevestigt Joost per app. En dat is precies wat het is. Damn. Tegen discriminatie. Tegen racisme. Het is de boodschap die iedereen met een laagje beschaving wil uitdragen dit WK.

Artikel 1


Artikel 1 van de grondwet schrijft voor dat iedereen die zich in Nederland bevindt in gelijke gevallen gelijk moet worden behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, mag niet. Niet voor niks is dit de belangrijkste leidraad in ons land. Discriminatie en racisme leidt tot niks dan ellende.

Dat betekent dat elke relschopper in Nederland gelijk behandeld dient te worden. Maar over de ‘normale’ voetbalrellen zegt Wilders amper wat. Nooit wil hij een bestormer van het Maasgebouw, een zwart geschminkte Staphorster die alles doet wat God verboden heef of een blokkeerboer het land uitschoppen. Deze gasten krijgen dus een andere behandeling, als het aan Wilders ligt. Puur op basis van afkomst. Met de groeten aan One Love en de grondwet.

Al vooropgesteld. En ook nog maar eem nagesteld: de relschoppers dienen keihard aangepakt te worden. Ook zij poepen op de one love-gedachte. Maken veel kapot. Niet alleen de brut die ze slopen, het welbehagen en veiligheid van buurtbewoners, maar ook het aanzien van al die welwillende Nederlanders met Marokkaanse afkomst.

Daar heeft Özcan Akyol een uitstekende column over geschreven.