Video | Darshan ritselt online een BOA-pak en gaat als handhaver aan de slag

Screenshot uit de video

Met een online besteld PostNL-pakje lukte het Darshan een paar weken geleden om zeer eenvoudig een rolcontainer vol pakketjes mee te nemen van een afhaalpunt. Dat leidde terecht tot veel ophef. Voor deze video gaat de jonge onderzoeksjournalist nog een stapje verder: in BOA-kleding de straat op.

Normale stervelingen mogen niet in kledij van handhaving, BOA’s, politie of iets dergelijks rondlopen. Is bij wet verboden. En terecht. Want met een BOA-pak aan is het erg eenvoudig om het vertrouwen te winnen, ook al heb je slecht intenties. Dat laat Darshan zien in Groningen en Leeuwarden waar hij als BOA rondloopt en menigeen aanspreekt.

Strenge BOA

Zo moet een beunhaas in Leeuwarden de werkbus van de stoep halen. Doet ‘ie zonder morren, want anders straks een boete. Een winkelier moet van Darshan zijn reclamebord naar binnen halen, want geen vergunnings. Ook dat wordt zonder klagen gedaan. Net zoals twee jonge gastjes zonder probleem hun ID-kaart overhandigen.

In Groningen gaat het net zo. Twee chicks, die een matras vervoeren op een bakfiets, worden staande gehouden vanwege gevaarlijk fietsgedrag. Blijken ze ook nog geen ID-kaart bij zich te hebben. Gelukkig ziet Darshan het door de vingers en krijgen ze geen boete. En zo gaat het maar door en door en door en iedereen trapt erin.

„Stap maar even af dames”

Logisch. Want het is net echt. Gelukkig heeft Darshan geen kwade intenties en wil hij alleen maar lekken in het systeem aantonen. Maar stel je voor dat iemand met zo’n pakje en slechte intenties het vertrouwen van een oud vrouwtje wint. Daarom is het dus verboden. Maar ondanks dat verbod lukt het Darshan zeer eenvoudig tot twee keer toe om aan de BOA-kleding te komen.

Volgens de in de video opgevoerde experts is dit een zeer kwalijke zaak. De winkeliers denken daar wat anders over. Er zou eigenlijk om legitimatie gevraagd moeten worden bij de verkoop. Maar dat is niet gebeurd. En het andere excuus van de online aanbieders kan ook naar de prullenbak. Volgens hen is het duidelijk dat het niet echt is. Maar de praktijk leert, dankzij Darshan, anders.