Video | De Noorderplantsoen-schildpadden hebben de winter weer overleefd en shinen volop

Schildpadden in Noorderplantsoen

Echt spannend was het dit jaar niet gezien de extreem zachte winter, maar toch blijft het een mooi moment als de schildpadden zich in het voorjaar laten zien in het Noorderplantsoen. Want de dieren zijn een veel warmer klimaat gewend en het is daarom, denken veel Stadjers, elke keer afwachten of ze de winter overleven.

Onze huisbioloog Rick Middelbos vertelt in de video hoe de schildpadden zich aanpassen aan de Nederlandse winter. Ze laten zich zakken naar de bodem en zetten tijdens de winterslaap bijna hun hele lichaam uit waardoor ze geen voedsel nodig hebben. Zuurstof is daarbij wel een probleem, op de modderige bodem is weinig zuurstof, zeker als een laag ijs het water bedekt. Daarom vreten ze een deel van hun eigen lichaam op en via hun poepgat halen ze nog wat zuurstof binnen.

Dat betekent niet dat ze fluitend door de winter rollen. Rick: „Ondanks het overleven zijn ze niet goed bestand zijn tegen de Nederlandse winter en in praktijk sterven ze vaak op termijn een langzame dood.”

Laat ze met rust!

Veel meer daarover in de video die we vorige zomer met hem maakten. Daarin ook nog een waarschuwing: laat ze lekker liggen in het voorjaar en verstoor ze niet. Ze moeten op krachten komen en als vanwege angst steeds weer het water in moeten kan dat te veel vergen.