Video | De meest kerstige etalages ooit vind je vanaf donderdag in Oude Kijk in 't Jatstraat en Stoeldraaierstraat

De etalage van spellenwinkel WirWar in de Oude Kijk in 't Jatstraat.

Nice. En vooral heel kerstig: vanaf 8 december veranderen verschillende etalages in de Kijk in ‘t Jatstraat en Stoeldraaiersstraat in winterwalhalla’s. Met miniskipistes, leutje schaatsbanen en onder andere minuscule kerstmarkten.

„Het idee is vorig jaar ontstaan naar aanleiding van de verplichte sluiting. Ik vond het erg jammer, dat er niets meer te zien was in de straat,” vertelt Kim Hoetjes-Mulders, de initiatiefnemer van het project.

Daarom

“Een aantal jaar geleden had Jaxon’s een kerst diorama en dat vonden mensen zo leuk. Ik dacht: ‘dat is een goed idee voor aanstaand jaar: indien we weer dicht moeten, dan is er corona-proof toch iets te beleven in de straat.’ En als er geen sluiting komt, zorgen ze ook voor extra gezelligheid.”

Ze nam contact op met de Groningen City Club en de gemeente Groningen in de hoop subsidie te krijgen. En dat lukte! De inkoop is in mei van start gegaan. „Op Marktplaats stond deze zomer geen kersthuisje lang te koop”, lacht Kim. „Bijna 75% van de inrichting is namelijk tweedehands aangeschaft, zodat het project duurzamer zou worden. De lichten en de stopcontacten zijn wel nieuw aangeschaft in verband met de brandveiligheid. Er zit er een slimme smart plug energie monitor op zodat de attracties alleen tussen 09.00 uur ’s ochtends en 22 uur ’s avonds stroom verbruiken. Alleen de huisjes op batterijen blijven ‘s nachts aan.”

Als je een kijkje komt nemen kun je mogelijk ook nog een mooi prijzenpakket winnen. In de etalages van de deelnemende ondernemers zijn ingelijste letters verwerkt. Vind alle ingelijste letters bij de acht ondernemers en vorm een woord van 8 letters dat met de feestdagen te maken heeft. Uit alle juiste inzendingen worden de prijzen willekeurig verloot.

De etalages zijn te bewonderen tot en met 7 januari 2023. De deelnemende ondernemingen zijn: Roeg Tattoo, Wirwar Spellen en Puzzels, De Stadsakker, Jaxon’s Groningen, IShop, Walter’s Bookshop, van Beek Art Supplies en De Groningse Kinderboekhandel.