Video | Deze boys uit Stad fietsen op de tandem naar Marokko, maar vinden fietsen niet eens leuk. Lolllll

Op de tandem naar Marokko

„Even een stukkie lopen, want onze kontjes zijn echt gedestroyed man”. Herre (18) en Jesper (18) uit Stad zijn onderweg met de tandem naar Marokko! Op TikTok doen ze verslag van hun bizar slecht uitgedachte reis. Het heeft ze in vijf dagen tijd al ruim 42 duizend volgers opgeleverd.

Misschien wel het allergrappigst is het accent van met name Herre, die ongeveer het toonbeeld van ‘kaaskop’ is met zijn Friese naam en witblonde haren. Herre praat echter alsnof hij net iets te vaak Mocro Maffia heeft gebingewatched. „Brabant Bro!” „Fietsbroekje is reaaaady”. „Eeeeh lekkah man”. „Lekker broooooo”. En meer van zulks. De trainingsbroekjes en schoudertasjes maken het helemaal af.

Doen ze dit expres? De twee moeten keihard lachen, als we ze dit vragen. „Is het echt zo erg!?”, vraagt Herre. „We praten gewoon als twee achttienjarigen die iets teveel Boef hebben geluisterd”, grapt hij. „Nee, we praten zoals we tegen onze vrienden praten. Maar zo praten we niet als we bij onze ouders aan de keukentafel zitten, hoor.” Met een knipoog: „Maar voor de oudere generatie, mensen boven de negentien, is dit misschien schokkend? We zullen er eens op letten.”

En wat betreft die trainingsbroekjes, en de schoudertasjes: „Die trainingsbroeken dragen we omdat we elke dag 100 kilometer moeten fietsen. En die schoudertjasjes zijn gewoon handig, als je op reis bent.”

Tot zover de looks en het voorkomen van de tandemboys.

Fuck krantenverkopen, op naar Marokko

Veel belangrijker: Hoe zijn ze in vredesnaam op het plan gekomen van Groningen naar Marokko te fietsen? „We waren kranten aan ‘t verkopen voor de Albert Heijn in Paddepoel”, vertelt Herre. „Maar we hadden helemaal geen zin meer. Dus toen zijn we gewoon op die kranten gaan zitten daar. En toen zei Jesper ineens: Ik wil op de tandem naar Marokko, maar niemand wil met mij mee.” Herre vond het briljant klinken. En besloot daarom: dan moet ik maar mee.

Tweedehands tandem

En zo geschiedde. De mannen kopen een tweedehands tandem op Marktplaats, nog wat andere goedkope kampeerspulletjes, en vertrekken naar Marokko. Vandaag is alweer de vijfde dag dat ze onderweg zijn. De twee zitten op het moment van bellen in Dinant, in de Belgische Ardennen. „Voor vannacht hebben we een slaapplek in Frankrijk, maar daarvoor moeten we nog wel even 100 kilometer fietsen”, zegt Jesper.

Bizarre slaapplekken

De tandenboys hebben al op de meest bizarre plekken geslapen. In een dikke vila, bijvoorbeeld. In een woongroep, een anti-kraakpand en bij een hele lieve vrouw. „Een frappant figuur”, aldus Herre. „Maar dat moet je ook wel zijn, als je twee wildvreemde gasten in je huis laat slapen.”

Afgelopen nacht sliepen ze in hun tentje, in de voortuin van een vreemde man. „Die vond dat allemaal wel prima”, zegt Herre triomfantelijk.

‘We vinden fietsen niet eens leuk’

Beide zijn ze ervan overtuigd dat ze Marokko gaan redden. „Natuurlijk, het is allemaal behoorlijk oncomfortabel. En het duurt écht heel lang. Maar het is ook maar fietsen. En dat kunnen we wel.” Een trainingsperiode hebben ze niet gehad. „Nee joh, dan zijn we net wielrenners”, zegt Herre, met veel afschuw in zijn stem. „Wij vinden fietsen niet eens leuk. Het gaat ons allemaal om het avontuur eromheen.”

Herkend worden

Wie het avontuur van de tandemboys in de gaten wil houden, kan ze volgen via TikTo: @metdetandemnaarmarokko. „We hadden helemaal geen TikTok, maar we dachten dat is wel leuk voor onze vrienden, om ons te volgen. En nu hebben we al 42 duizend volgers.” Jesper en Herre worden inmiddels zelfs herkend. „Sommige Nederlanders beginnen al naar ons te roepen. Van hé jullie gaan naar Marokko!”

Je kunt de boys herkennen aan hun tandem (uiteraard), gesoigneerde outfitjes en keiharde muziek. „We hebben een box bij ons, en daar draaien we de hele dag Tiesto en andere elektronische muziek”, zegt Herre. „En zo dansen we een beetje op onze fiets.”

Expeditie Robinson en Jeugdjournaal

Ze hopen Marrakech te bereiken met hun tandem, maar er zit wel een beetje druk op. Jesper wil naar de Hogere Hotelschool in Leeuwarden, en daarvoor moet ‘ie over zes weken een toelatingstest doen. „We gaan het honderd procent redden, want we hebben teveel fans, we kunnen ze nu niet meer teleurstellen”, grappen de twee. En er is nog een reden waarom ze dit avontuur tot een succes willen brengen: „We willen meedoen aan Expeditie Robinson. Oh ja, en we willen op het Jeugdjournaal.”