Video | Fietsers waaien massaal omver op Van Doeverenplein. Gevaarlijk, daarom: buk en cover

Kwartiertje filmen levert dit op

Dikke woei in Stad. De windkracht 7 valt nog wel mee. Het zijn de windstoten die veel overlast veroorzaken. Vooral in de buurt van hoge gebouwen is het kapotpittig en al helemaal aan de voet van de Libertas aan het Wouter van Doeverenplein. Daar is het ronduit gevaarlijk voor fietsers.

Soms is het eem windstil en dan lijkt er niks aan de hand. Zeker niet met het zonnetje erbij. Maar dan plots, zonder enige aankondiging, blaast de wind met enorme kracht over het Wouter van Doeverenplein. Fietsers, wandelaars en wegobstakels, alles wordt meegenomen door de brute woei. Er is geen houden aan.

Ze vallen met bosjes

Binnen een stief kwartiertje gaan tientallen fietsers onderuit. Het gaat vooral mis op de kruising met fietsers die vanaf de Kapteynbrug of Oosterpark komen en richting DOT willen. Zodra ze het drukke kruispunt naderen worden ze onverwacht gegrepen door de windstoten. Ze vallen met bosjes tegelijk.

De een landt zacht, de ander gevaarlijk dichtbij de voorbijrazende stadsbussen en ander verkeer. Verderop waait een scooter tegen een werkbusje en attributen van de wegwerkzaamheden vliegen over het plein. De betrokken wegwerkers zijn alleen maar bezig met puin ruimen en het overeind helpen van mensen.

„Behoorlijk onveilig”

„Vanochtend ging het nog wel, maar vanmiddag is het niet te doen”, vertelt een van hen. Hij legt de schuld bij de vers verrezen woontoren Libertas. „De wind cirkelt om het gebouw heen en klapt vervolgens vol over het plein. Ik kom zelf uit Noord-Holland en ben wel wat hoogbouw gewend, maar dit is ongekend. Ik weet niet wat de situatie hiervoor was, maar volgens mij is het nu behoorlijk onveilig.”

Daar kan Heleen over meepraten. Ze komt op adem in de luwte tegen de gevel van Libertas. „Ik ben drie keer onderuit gegaan bij het oversteken. ”, vertelt ze. „Met de fiets aan de hand notabene!” Ze wacht nu op haar man. „Die komt me ophalen, ik moet nog een eindje en durf niet meer verder.”

Buk en cover!

Bij de politie, noch gemeente of Veiligheidsregio zijn meldingen binnengekomen. Er is volgens de diensten dan ook (nog) geen noodzaak om in te grijpen. Ook elders in Stad en Ommeland is veel overlast . Dakpannen vliegen rond in het centrum, een vlaggenmast dreigt op de Emmasingel te vallen , mensen woeien daar ook bijna de plomp in en zonnepanelen komen los en zijn in ene tuin geland. Oppassen dus als je nog naar buiten moet. En mijdt het Wouter van Doeverenplein.