Video | Gebruiken kroegen in Grunn misleidende bierglazen? We zoeken 't uit

Ellen test of we wel de hoeveelheid bier krijgen waar we voor betalen.

Er bestaan bierglazen die speciaal gemaakt zijn zodat kroegen winst kunnen maken, ontdekte de Keuringsdienst van Waarde twee jaar geleden. Ellen en Lidian gingen eem Stad in om te testen of ze in Grunn ook worden gebruikt. En om bier te drinken.

Bier verkopen in een glas dat lijkt op een vaasje (25 cl), maar dat eigenlijk kleiner is en dus de inhoud van een fluitje (20 cl) heeft. Het gebeurt. En er is zelfs een speciaal glas voor op de markt, met een BW-logo onderop. Afkorting voor: ‘Bier Winst’. De bierspecialist in het item van de Keuringsdienst van Waarde is er duidelijk over: „Dit is de boel besodemieteren. Dit is oplichting!” Gebeurt dit in Grunn ook, vroegen wij ons af? Worden we besodemieterd waar we bij staan?

Ellen en Lidian doken voor een nachtje de Poele en de Peper in om dit te testen. Ze namen hun eigen bierglas mee, dat 25 cl is. In elke kroeg bestellen ze een biertje, om die vervolgens over te schenken in dat glas. Op die manier kunnen we zien hoeveel er in zit: 25 cl, waar we voor betalen, of minder?

Bijna iedereen gebruikt BW-glazen

Bekijk vooral de video voor onze bevindingen. Maar we kunnen alvast verklappen: bijna iedereen gebruikt de BW-glazen. En daar worden verschillende prijzen voor gevraagd. Het biertje van de Twister en de Shooters is het duurst: 3,30 euro voor 20 cl bier. Ook de Warhol heeft BW-glazen, maar daar betaal je ook maar 2,80 euro. Het meest voordelig kwamen we uit bij Golden Fust. Maar dan moet je wel een biertje in een plastic beker bestellen. Daar zit namelijk gewoon 25 cl in, en je betaalt er maar 2,90 euro voor.

Is het verkopen van bier in BW-glazen illegaal? Nope. Maar het is wel degelijk een truc om meer omzet te maken. Dat je ‘t eem weet.

Check het item van de Keuringsdienst van Waarde hier:

Reacties kroegen

We vroegen de bezochte kroegen nog om een reactie op de video. Het Feest geeft aan dat de BW-glazen veiligheidsglazen zijn. Het breekt in duizend stukjes in plaats van een paar stukken, waardoor mensen zich er niet aan kunnen snijden. De Negende Cirkel zegt dat de stijgende prijzen linksom of rechtsom terugverdiend moeten worden, en dat we rekening moeten houden met tapverlies. Volgens hen ligt het verhaal genuanceerd, waarbij er veel factoren meespelen die de prijs van een biertje bepalen. Zo moeten kroegen de winst echt uit drank halen, waar restaurants ook aan eten verdienen.