Video | Gerrit Krolbrug vrijgegeven. Eerste schepen varen er nu jubelend doorheen

Foto van Matthijs Sorgdrager Matthijs Sorgdrager

Hoppa, na een paar dagen rekenen, ploeteren en takelen is het eindelijk zover: de stremming bij de Gerrit Krolbrug is opgeheven. Geruchten gingen dat rond middernacht de vaarweg weer bevaarbaar zou zijn. Maar dat is nu al gelukt.

“Ik vaar er nu doorheen”, vertelt Gerlof Oosta opgetogen. “Je hebt de primeur, haha.”. De afgelopen dagen lag de Bedumer met zijn schip Ichthus te wachten voor de kapotte brug. Eerder vanavond stuurde hij al foto’s door van de brug waarop was te zien dat de vaarweg weer vrij was. “Rond middernacht kunnen we los”, was zijn verwachting toen.

Nu de rest nog

Rijkswaterstaat temperde die hoop bij monde van de woordvoerder. Het brugdek was weliswaar op het draaipunt en ponton getakeld, maar er moest nog veel gebeuren voordat de vaarweg zou worden vrijgegeven. Maar dat is dus zojuist gebeurd. Heuh. Nu de fietsbruggen nog vrijgeven, een oplossing bedenken voor scootmobielers en anderen die slecht ter been zijn en een nieuwe brug bouwen. Appeltje, eitje.

Scheepvaart weer op gang bij de Gerrit Krolbrug, loopbruggen vanaf 22.00 open.
Morgen wordt er verder opgeruimd, voor scheepvaart dan geen belemmering. Morgen vanaf 10.00u de bruggen voor voetgangers weer dicht tijdens de opruimwerkzaamheden #GerritKrolbrug #Groningen pic.twitter.com/MxFAGs3MAQ

— Rijkswaterstaat Noord NL (@RWS_NN) May 17, 2021