Video | Gigantisch bijenvolk strijkt neer op verkeersbord bij Noorderplantsoen

Bijenvolk geland aan de rand van het Noorderplantsoen.

Aan de rand van het Noorderplantsoen, tegenover Torringa Makelaardij, streek vanmiddag een gigantisch bijenvolk neer. Een imker heeft ze inmiddels verwijderd.

Meerdere voorbijgangers meldden dat ze door een bij werden gestoken.

Nieuwe koningin

Onze huisbioloog Rick Middelbos legt uit waar de bijen ineens vandaan kwamen. „Dit zijn door mensen gefokte honingbijen, geen wilde bijen.”, vertelt hij. „Op het moment dat zo’n kolonie heel groot is, in het najaar, dan kunnen ze zich opsplitsen. Dat gebeurt als er een nieuwe koningin is. De oude koningin verlaat dan (meestal) het nest, met een groep van de werkers.” Waarschijnlijk is dit zo’n groep bijen, die met de oude koningin is vertrokken, op zoek naar een nieuw onderkomen. De nieuwe koningin blijft in dat geval achter, met de overige werkers.

Verkenners

De oude koningin strijkt vervolgens ergens neer, waarop de rest van de zwerm om haar heen gaat zitten wachten, weet Rick. „Dat is wat ze op dat bord aan het doen zijn.” Een paar werkers, ook wel verkenners genoemd, gaan op zoek naar een nieuwe plek waar ze een nest kunnen maken. „Als ze die hebben gevonden, gaat de zwerm daar naartoe.”

Maar die kans kregen ze niet, want een imker haalde de zwerm aan het einde van de middag weg, vanuit veiligheidsoverwegingen. „Ik ga ervan uit dat hij ze in een kast stop”, zegt Rick. „Dus deze imker heeft binnenkort weer honing.”