Video | Groningen opgenomen in nieuwe Need for Speed of GTA?

Screenshot uit de video

Screenshot uit de video

Need for Speed is de absolute klassieker onder de racegames. De serie bestaat al sinds 1994 en wordt per editie een stukkie mooier, uitdagender en sneller. GTA is ook al zo’n topgame met een lange geschiedenis. Voorlopig hoogtepunt in de reeksen: het Emmaviaduct (en directe omgeving).

Voordat iedereen helemaal hyped is: Grunn zit niet in de nieuwe Need for Speed of GTA. Stukje clickbait naar de mensen toe. Wat wel het geval is, is dat er hard gewerkt wordt aan het nieuwe hoofdstation. Om de toekomstige verkeersstromen richting het station en de nieuwe wijk Spoorkwartier soepel te laten lopen wordt ook het Emmaviaduct aangepakt. Daarom heeft de gemeente behoefte aan een nauwkeurig 3D-model, dit zodat ze op basis van deze informatie de nieuwe situatie kunnen ontwerpen en visualiseren.

Daarom een 3D-model

De werkzaamheden aan het hoofdstation in Groningen zijn in volle gang. Het busstation is nu aan de voorkant van het station, maar dit wordt aangepast zodat dit straks aan de achterkant van het station is. Dit is vlakbij het Emmaviaduct. Daarom is het belangrijk dat er door de gemeente gekeken wordt naar wat er allemaal mogelijk is met de beschikbare ruimte in verband met de verkeersstromen. Lees op de website van de gemeente meer over de aanpassingen aan het Emmaviaduct.

Om die mogelijke verkeersstromen te visualiseren heeft de gemeente Geomaat en Eyefly ingeschakeld. De Groningse bedrijven hebben met allerlei technieken vervolgens het Emmaviaduct in kaart gebracht. Alle data die dat opleverde is gestopt in een zogeheten 3D-puntenwolk en onder andere een 3D-mesh. Mooie termen voor het digitaal en 3D maken van de echter wereld. Zo kunnen ambtenaren nu digitaal over het viaduct lopen en allerlei parameters daaraan toevoegen om te kijken hoe ingrepen in de omgeving of het wegennetwerk uitpakken in de realiteit.

Unreal Engine

Daarnaast hebben de bollebozen de data ingeladen de Unreal Game Engine, die ook wordt gebruikt voor Need for Speed en GTA. Het resultaat daarvan is te zien in de video. Er kan dus helaas niet echt geracet worden in Groningen in de nieuwe NsF. Maar misschien kan iemand die een beetje handig is Groningen in de nieuwe GTA modden.