Video | Groningers zijn goed in zeiken op hun eigen Stad. Maar in buitenland adoreren ze Grunn

In spannende tijden is opbeurend nieuws fijn. Dat merken we bijvoorbeeld aan de kijkcijfers voor voel goed-berichten die we de laatste tijd hebben gedropt. Zo vinden de artikelen over Ali, de barmhartige Ziggo-monteur, en NS-machinist, die zijn eigen tijd opofferde om gestrande Groningers naar huis te boemelen, gretig aftrek.

In dat kader en omdat het goed is om eens vanuit andere ogen naar zaken te kijken die wij als vanzelfsprekend aannemen. Zoals Stad. Groningen. De koningen. Man, wat kunnen Stadjers op het stadsbestuur, op megalomane projecten, het weren van auto’s in het centrum en al die fietsen overal. Afgaande lokale social media is Grunn de hel op aarde waar het recht van de sterkste fietser geldt.

Wat als Groningen geen fietsstad was?

Nou is er ook wel een probleem met dat oprukkende woud aan stalen rossen. Delen van (binnen)Stad raken er volledig door verstopt. Maar aan het einde van de streep is het vooral een zegen en dat wordt nogal eens uit het oog verloren. Bedenk maar eens wat er met de leefbaarheid van Stad zou gebeuren als al die fietsers de auto pakken. Of een scooter. Chaos. Kan de oude binnenstad, die nooit gebouwd is voor auto’s, niet aan. Dus dat verkeerscirculatieplan, dat in de jaren ’70 werd ingevoerd en waardoor het centrum grotendeels autoluw werd, is zo slecht nog niet.

Sterker: voor veel steden is Groningen inmiddels een voorbeeld. Pas nu de luchtverontreiniging en verkeersopstoppingen volledig uit de klauwen lopen, kijken ze naar Stad met de al bijna 50 jaar oude vooruitziende en vooruitstrevende blik. Hier geen hopen blik die grote delen van de publieke ruimte in bezit nemen. Niet het lawaai van al die ronkende motoren, rollende banden en piepende remmen. Laat staan de stank, roet, fijnstof en luchtverontreiniging van de uitlaatgassen.

Leve de autoluwe binnenstad

In plaats daarvan is hier alle ruimte voor de fietser, wandelaar, terraschiller, ondernemer en dronken waggelaar. Bijkomend effect is ook nog eens dat de gemiddelde Stadjer een stuk fitter is dankzij de vele kilometers op het stalen ros dan de gemiddelde stedeling. Een openbaring voor heel veel mensen uit de rest van de wereld, waar wij doorgaans in het chagrijn veel te makkelijk aan voorbijgaan.

Daarom maar eem wat filmpjes van YouTube gehaald over fietsstad Groningen en een kleine bloemlezing uit de lyrische reacties daarop. Ali Edilbi is de maker van de video. In de vroege zomer van 2021 (vandaar wat weinig mensen op straat) fietst hij een grote ronde door de binnenstad en enkele omliggende wijken. Tijdens het fietsen filmt hij alles en dat heeft ‘ie bijna integraal op YouTube gepleurd. Een jaar later staat de teller op 20.000 views en is de comment -sessie onder de indruk.

Buitenland is lyrisch over Groningen

Zo pent ene Ey: “I wish one day I can go to the netherlands and cycle. I live in Mexico and I am pretty sure that no one will change cities to be this way in Mexico.” YouTuber Pronósticos Deportivos vindt dat ook: “Lovely place, I wish that in my country there were less cars and more bikes on the streets!” Donagh is van Nederland naar Ierland verhuisd en bekijkt het filmpje met enigszins jaloerse ogen: “Although I’am really happy to have moved from the Netherland to Ireland I am still struck by how clean Dutch cities are compared to their Irish counterparts.” In reactie daarop stipt Betula aan dat Ierland een favoriet land is onder reizigers en dat het gat misschien wordt ingelopen. Maar: “In any case, the Dutch model, particularly Groningen, is a very good one which is common sense.”

Ook bij een ouder filmpje (2013) met de naam ‘Groningen: The World’s Cycling City’ stromen vergelijkbare reacties binnen. Tot op de dag van vandaag zelfs, en da’s weer niet zo gek. Want de video heeft inmiddels meer dan 614.000 views. Zo tikt Yiorgos Ravnio een dag geleden dat hij 10 jaar geleden een fiets heeft gekocht om vaker te bewegen. Maar zijn stad is de hel voor fietsers. “I would love it for here to be more like Groningen or Nijmegen. Hopefully residents will take notice and continue switching to bikes, even if it’s just for leisure.”

Stortvloed aan jaloezie

Jean Marie deelt die mening: “France is a world behind. I wish I was Dutch.” Vanuit Amerika merkt Paul wat anders op: “Just in looking at the population throughout this video it appears to me that there a far fewer overweight and obese people that I generally see in the US. I imagine that the Dutch save a huge amount of money on disease prevention and health care costs by living a healthier, more active lifestyle, breathing cleaner air and exercising daily. Another huge benefit for society!”

Robert doet ook nog en duit in het zakje, zo’n drie weken geleden: “I wish I lived in such a perfect place. The bicycle is the perfect travelling tool. Environmentally friendly, cheap and healthy. Let us hope that other Countries show the same initiative.” En tot slot de reactie van Gerbera: “I could only dream stuff like this was implemented in the US. Unfortunately, people here hate bikes and the car culture is so engrained in our society. We don’t even have proper and safe bike lanes in my city nor good public transportation system.”

En zo gaat het maar door en door en door en door en door met lovende reacties over Stad, die regelmatig in schril contrast staan met de beleving van Stadjers. Blijft bijzonder.