Video | Groningse scooterboys doen stoer in Emmen tegen agent: “Pak je k*nkerwapen dan!” En rennen weg bij vleugje pepperspray

Een meeting van scooterboys in Emmen liep zondagmiddag (verrassend) helemaal uit de hand. Tientallen jonkies belaagden een agent die een scooter in beslag wilde nemen. Sowieso een deel van de ettertjes komt uit Groningen.

De politie meldt dat omwonenden belden over een scootermeeting aan de Huygensstraat in de Drentse plaats. De motoragent komt vervolgens als eerste en enige ter plaatse. Onverschrokken controleert hij een 20-jarige bestuurder van een motorscooter. Die blijkt geen rijbewijs te hebben en de scooter heeft geen kenteken. Genoeg reden om de tweewieler in beslag te nemen.

Hulde voor oom agent!

Maar dat zint de sujetten niet. Die trekken snel de capuchons over de kop, een sjaal voor de mond en doen ongelooflijk dapper (lees intimideren en dreigen). Een van de jonkies probeert de scooter uit de handen van de agent te houden door erop te gaan zitten. De ander voert het woord: “Doe k*nker-rustig. Dat ding gaat met ons mee.” Is niet het geval, countert oom agent. Daarop worden de etters nog bozer.

Met stoere en driftige armgebaren herhaalt de ‘dappere’ schavuit zijn woorden: “Hij gaat met ons mee!” Ondertussen probeert de ander weer op het ding te zitten, waarom de politieman hem met een klein duwtje allervriendelijkst van de scooter bonjourt. Goed en kordaat gehandeld, ondanks de vele intimiderende opgeschoten kutjonkies, die plots nog dreigender worden en met meer man om de politieman gaan staan.

Nog een keer hulde voor oom agent

In een kleine en begrijpelijke reflex scheert de agent eem met zijn rechterhand langs het busje pepperspray dat aan zijn riem bungelt. Dat zien de gastjes, die denken zelfs (ten onrechte) dat de agent zijn blaffer wil pakken. Jonkie met sjaal voor de bakkes stapt daarom nog wat dichter naar de agent en schreeuwt een paar keer: “Pak je wapen! Schiet dan!” Op datzelfde moment probeert een derde de scooter naar achteren weg te trekken.

Meer en meer etters verzamelen zich om de agent. De scooter wordt weer bruut uit zijn handen getrokken en om hem heen sluiten de fuckers een cordon. Rest voor de agent niks anders dan de scooter op de grond te duwen, pepperspray pakken en dreigen daarmee te spuiten. Dat boezemt angst in. De jonkies springen naar achter en smeken nog niet niet om genade. Einde van het eerste filmpje. Maar nog niet van het verhaal.

Groningen

In alle commotie is de scooterbestuurder ontkomen. En de scooter is meegenomen door mensen uit de groep. Gelukkig verschijnt wel snel versterking met als resultaat dat de gastjes snel ervandoor gaan. Maar niet iedereen ontkomt aan de politie. Verschillende bestuurders worden gecontroleerd en hun kentekens genoteerd. Wellicht mede daardoor denkt de politie dat de aanwezigen uit heel Noord-Nederland komen. Groningen wordt zelfs specifiek genoemd als hometown van de groep bedreigers.

Ook op TikTok blijkt dat er sowieso Groningers bij betrokken zijn. TeamShab 050 bijvoorbeeld . Die lui delen zelfs trots een filmpje van het gebeuren op TikTok met de tekst: “Wij laten niks in beslag nemen.” En ze worden volop getagt in promotievideo’s voor de bijeenkomst.

Signalement

Van twee van de mannen die de agent belaagden is een duidelijk signalement. De Sjaak die dapper schreeuwt ‘pak je wapen, schiet, schiet’ heeft een getinte huidskleur en een fors postuur. Waarschijnlijk is tussen de 1,65 en 1,70 meter lang en heeft ‘ie krullend haar. De man droeg een blauwe hoodie, een zwarte sjaal of bivakmuts en blauwe schoenen.

Ook van de persoon die de motorscooter meenam, is een duidelijk signalement: een man met een witte huidskleur, een slank postuur van ongeveer 1,90 lang, getooid in een witte trui en een zwarte bodywarmer met capuchon. Let wel, dit is de persoon die de scooter meenam na het incident, niet de bestuurder. De politie weet wie hij is.

Getuigen gezocht

Mensen die bij de meeting waren en beschikken over informatie rond het incident, kunnen contact opnemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844 (anoniem via 0800-7000). De politie zoekt ook specifiek naar camerabeelden. Die zijn er zeker, want ze gaan rond op verschillende social media. Wil je beelden delen? Gebruik dan  het tipformulier  op de website van de politie. Hier kun je foto’s en video’s toevoegen.