Video | Grunn wil excuses aanbieden voor slavernijverleden. Want Stad had daarin een grote rol
In bovenstaande video gaan we op pad met Lieuwe Jongsma, historicus bij de Groninger Archieven met een specialisatie in slavernij verleden. Lieuwe maakt duidelijk hoe groot de rol was van Groningen in het handeldrijven met slaven. Stad had daarin niet de prominente rol die Amsterdam had, noch die van Middelburg. Maar toch een grotere betekenis dan veel andere Nederlandse steden. Komt omdat Stad via het Reitdiep altijd een open verbinding met zee had.
West Indische Compagnie in Groningen
„De meest voor de hand liggende manier is via de West Indische Compagnie (verantwoordelijk voor handel in 30.000 slaven - red.), waar de stad en provincie aandelen in had”, legt Lieuwe uit. „Dat was de Nederlandse slavenhandelmaatschappij. Ze handelden ook in koloniale waren, maar die werden geproduceerd door slaven. Daar had Groningen zijn eigen afdeling van. Daarnaast had je Groningers die plantages in bezit hadden, handelden in koloniale waren of bij de marine werkten en zo ervoor zorgden dat de handel in stand kon blijven.”
Van die geschiedenis zijn nog steeds veel sporen zichtbaar in Stad, waar menigeen vandaag de dag achteloos aan voorbijloopt. Lieuwe niet. Die heeft er oog voor en neemt ons in de video mee langs die historische plekken in het centrum en vertelt de verhalen erachter. Daarbij stipt de historicus nadrukkelijk aan dat het in de tijdsgeest moet worden gezien. „De belangrijkste les is dat we het niet weer moeten doen, maar het laat vooral zien waar mensen toe in staat zijn.”
Sorry
Gister heeft de gemeente aangekondigd daarvoor excuses te willen aanbieden. Hoe en wanneer is nog niet duidelijk. Dat hangt ook nog een beetje af van het onderzoek naar het slavernijverleden van Stad dat nu gaande is. Maar ongeacht die uitkomst: er komt sowieso een sorry. „Het stadsbestuur heeft een rol gespeeld en voor die rol zouden we onze excuus moeten aanbieden”, aldus wethouder Manouska Molema (GroenLinks).
Lees meer op RTVNoord