Video | Hoezo rookverbod voor de UB? Er ligt een zee aan peuken op het Broerplein

Peuken, overal waar je kijkt liggen peuken voor de UB

‘Een sigaretje doen voor de UB of het Academiegebouw? Het mag echt niet meer’, kopt de Ukrant op 10 september 2021. Het rookverbod is officieel al sinds augustus 2020 verboden op terreinen van de RUG, maar vanaf oktober 2021 wordt er daadwerkelijk op gehandhaafd.

We zijn dik anderhalf jaar verder en van het rookverbod lijkt weinig sprake meer te zijn. Ook de handhaving lijkt erbij in te schieten want voor de ingang van de UB, pal voor de borden met daarop ‘roken verboden’ ligt een zee aan peuken. Het zijn er zoveel dat ze schier ontelbaar zijn. Met gemak liggen er honderd per vierkante meter.

Niks te merken van rookverbod

Het rookverbod bij scholen en universiteiten is landelijk in augustus 2020 ingevoerd omdat uit onderzoek blijkt dat zien roken doet roken, vooral bij kinderen en jongeren. Daarnaast beschermt een rookvrij hen, maar ook het personeel en bezoekers, tegen de schadelijke gevolgen van meeroken. En tot slot: al die peuken zijn ook nog eens dondersslecht voor het milieu.

Elies Kouwenhoven, woordvoerder van de RUG, vertelt dat de RUG een aantal participatiemedewerkers heeft rondlopen. „Zij spreken rokers aan op het rookverbod. En ruimen om de zoveel tijd alle peuken op. Probleem is alleen dat het Broerplein van de gemeente is en zij verantwoordelijk zijn voor de handhaving. Maar dat gebeurt te weinig. Ze sturen zelfs geen schoonmaakauto.”