Video | In Haren wordt geschaatst! Ook nog eens op "machtig mooi ijs"

Twee early adapters op het ijs in Haren.

Waarschijnlijk niet verstandig om nu al te schaatsen op een bevroren plas. Maar mooi is het. En in tijden van global warming moet de liefhebber elke gelegenheid aangrijpen. Met een beetje pech kan het pas weer in 2039 of in een nucleaire winter. Maar dan heeft menigeen wel wat anders aan de kop dan schaatsen.

Dus stonden Vincent Brons en Sander de Leeuw vanmiddag in een heerlijk zonnetje op een bevroren stukje water in Haren. Na een een klein weekje sluimerende vorst en één nacht matige vorst bleek het ijs dik genoeg te zijn voor in ieder geval twee man. Dus hup, de nieuwe ijzers onder en schaatsen over de maagdelijke ijsvloer. Weinig fijner dan dat.

Nog een nachtje

„Het was waanzinnig”, appt Vincent dan ook opgetogen en ook een beetje schuldbewust.. „Het ijs was machtig mooi, donker en spiegelglad ijs. Als een glimmend biljartlaken. Eigenlijk was het niet verantwoord, maar het was een magistrale ervaring.”

Waar ze precies hebben geschaatst, is nog eem geheim. Voordat daar straks 291 mensen tegelijk door het ijs en het mooie stukje natuur de prullenbak in kan als ultieme schaatsplek voor morgen. Want de kans is behoorlijk dat morgen op zulke plekjes - met een dun laagje water, in de luwte en geen enorme oppervlaktes - prima kan worden geschaatst.

Bermoeilijkenaamplein

Het blijft de hele dag vriezen. Vannacht zakt de temperatuur naar min acht en morgen komt die ook niet boven nul. En dat allemaal met kraakhelder, droog weer en windstil. Dat binn’n de ideale condities voor snelle en magnifieke ijsgroei. Hoewel, daar leek het vannacht ook op. Maar omdat de luchtvochtigheid groot was ging de ijsgroei minder hard dan verwacht.

Vandaar dat op het Bermoeilijkenaamplein nog niet geschaatst kan worden, ondanks de prachtige ijsvloer aan de Korreweg. Die schreeuwt om schaatsers. Maar een voorzichtig stapje op het ijs leert dat het nu nog niet kan. Misschien morgen. Na een matige poeste nachtvorst, normaliter goed voor een centimeter of vier aan ijsgroei op ondiepe wateren.

Nog een dag kans op schaatsen

Daarna is het snel gedaan met de pret. Woensdagnacht gaat het nog matig vriezen, maar donderdag kruipt de temperatuur naar 3 graden dooi. Jammer dan voor het schaatsen. Daarentegen: beters voor de energierekenings.