Video | Luide bonte optocht van zaterdag was een demonstratie voor het behouden van creatieve broedplaatsen

Demo zaterdag

We kregen zaterdagavond veel berichten in de inbox van mensen die zich afvroegen wat voor luide bonte optocht gaande was in de Stad. Wisten wij toen ook niet, want we waren op dat moment helemaal ondergedompeld in ESNS. Daarom alsnog een berichtje, omdat we het initiatief wel belangrijk vinden.

Het bleek namelijk om een demonstratie van de Groningse Onderstroom te gaan. Zij protesteerden omdat ze vinden dat er te weinig oog is voor het belang van broedplaatsen in Stad: plekken waar creatievelingen hun ideeën kunnen uitwerken. Denk aan Backbone, dat helaas verdwijnt, maar ook de biotoop in Haren en het Suikerunieterrein. In deze gebouwen kunnen artiesten, muzikanten en kunstenaars goedkoop een werkplek huren om uiteindelijk hun creatieve uitspattingen naar grote hoogtes te tillen.

Dat dat ook heel vaak lukt, daar is genoeg bewijs voor. Denk aan techno/house-collectief Kopjek, en Paradigm. Of wat dacht je van TikTok Tammo. Het maakt Groningen Groningen: een stad die broeit en leeft, waar van alles te doen is. Het maakt dat jonge mensen hier willen wonen. Zonder wordt Groningen een soort Assen. Ja, laat die maar even tot je doordringen.

Eurosonic onderstreept het belang van broedplaatsen

De artiesten die tijdens ESNS optraden, zijn vaak begonnen op zo’n plek. Het was dan ook niet toevallig dat de optocht zaterdag was. Eurosonic bewijst hoe belangrijk het is dat er betaalbare oefenruimtes (of ateliers) zijn voor deze talenten. Dat die lui geen cent te makken hebben, dat weet iedereen. Daar gaat het ze vaak ook helemaal niet om. Maar ze moeten wel ergens beginnen. Dus help ze een beetje op gang. Dat is de boodschap. En die steunen wij volledig. Want daar hebben we als hele stad weer wat aan.

De optocht begon zaterdag tegen het einde van de middag op de Ossenmarkt en eindigde op de Vismarkt, waar het feestje nog even doorging.