Video | Met (weer) een portie pure cringe waarschuwt gemeente nieuwe studenten en stuurt ze door naar hele gare kamers

Screenshot met link van de gemeentelijke Insta

Screenshot met link van de gemeentelijke Insta Screenshot met link van de gemeentelijke Insta

Van de week al dat <a href="https://www.sikkom.nl/video-ludiek-filmpje-voor-350-jaar-groningens-ontzet-is-n-regelrechte-cringe-en-dat-is-genieten-geblazen/" target="_blank" rel="noreferrer noopener">ludieke filmpje over 350 jaar Gronings Ontzet</a>, dat zo hard droop in de cringe dat de nekharen nog aan het bijkomen zijn. Nu de video van de burgemeester en een student waarin nieuwe (internationale) studenten worden geattendeerd op de moeilijke kamermarkt in Stad.

De video, die is gedeeld op de gemeentelijke Instagrampagina , is zo ongemakkelijk en vol pure cringe dat ze in Finland de asbakken buiten zetten. De boodschap is dat de nieuwe student een kamer in Groningen moet hebben voordat ze hiernaartoe komen. En die wordt op bijzondere wijze verpakt in een soort sketch met de burgemeester en een student in de hoofdrol.

Aaaaaaarrrgggggh, de cringe!

Bericht bekijken

Beetje in het Engels benadrukken dat die kamer echt gefikst moet zijn voordat studenten hier komen. Want anders eindig je in “a expensive hostel, or you get so much stress, you can’t study.” Om de ernst en stress te benadrukken vliegt het hoofd van dat gastje van Home Alone ook nog eem in beeld. “Aaaaaaargh!”

Van stress houden we niet in Grunn, aldus de burgemeester en zijn kompaan. “We like eierballen. Biking. Pannenkoeken. Fladderak. And studying.” De woorden worden ondersteund met gifjes en beelden waar Hyves spontaan de glitters van krijgt (vraag je moeder maar voor meer uitleg). Zo gaat het 52 seconden door. En tot slot wordt nog een keer verwezen naar twee belangrijke sites met meer info.

Lekker doorverwijzen naar de meest gare kamers van Stad

Een daarvan is AthomeinGroningen.nl. Daar worden nieuwe (internationale) studenten bij de hand genomen met allerhande informatie over lokale en nationale wetgeving, financiën en de kamermarkt in Stad. Ding is alleen: er wordt op AthomeinGroningen doorverwezen naar zo ongeveer de meest gare studentenwoningen van Groningen, die ook nog eens als shortstay (hotelconstructie) worden verhuurd waardoor de bewoners niet onder het huurrecht vallen. Met onder andere als gevolg dat ze 565 euro (!) moeten betalen voor 18 vierkante meter en er niet langer dan een jaar kunnen wonen.

Daar wordt vooral de verhuurder, beter bekend als Qrent/Erwin Vos beter van. Een verhuurder die niet per se heel goed bekend staat. Wel lekker dus dat de gemeente de nieuwe studenten actief waarschuwt om ze vervolgens door te verwijzen naar deze stulpjes. Van de regen in de drup.

Boze reacties, hele boze reacties

De reacties op de video zijn dan ook niet mals. Zo zegt iemand: “Wat dachten jullie van de problemen oplossen die jullie zelf creëren?” Een ander meldt: “Dit is veel te intens.” Annika pent: “Hier hebben dus meerdere mensen naar gekeken en die dachten: prima om te posten. Lol.” Of, zoals een ander tikt: “Als je hele PR-afdeling in 1940 is geboren.” Ook Emiel kraakt een harde noot: “Totaal ongepast en disrespectvol. En dan heb ik het nog niet eens over de cringe en schande dat de burgemeester zich hiervoor leent.” En tot slot slaat Leon de spijker op zijn kop: “Misschien niet de studenten maar de universiteit en Hanze verantwoordelijk houden voor deze situatie?”

Naja, het werkt misschien juist ook weer wel zo’n filmpje. Er is in ieder geval veel ophef over, wij pennen erover en dus komt het volop in de aandacht.