Video | NOS heeft een vraag aan jullie. Komt neer op: “Hoe voelt het om niet in A'dam te wonen?”

Screenshots uit de video

Filmpje op de socials van NOS op 3. De redactie wil graag weten is om in Groningen, Drenthe of Friesland te wonen en vraagt daarom naar de menings van de Noorderlingen. „Ik kan de walging die dit filmpje bij mij oproept niet onder woorden brengen.”

„Hé, wij hebben een vraag. Woon jij in Groningen, Friesland of Drenthe? Wij maken namelijk een video over Noord-Nederland”, trapt de redacteur van dienst af. Die voor het gemak direct eem het Noorden typeert. Dat begint kort en bondig met wat plaatjes over de „prachtige natuur.” In beeld: een foto van wat schapen en een willekeurig kanaal tussen de weilanden. Daarna gaat ‘ie moeiteloos over naar de haute cuisine van ‘t Noorden: een eierbal, Friese droge worst en een Drents kniepertje. En door naar de verschillende culturen. Onderstreept met een foto van de Martinitoren, TT Assen en een skûtsje. Allemaal gepropt in 13 seconden.

Het beeld over het Noorden

Zodat de helft van het filmpje overblijft voor het beeld dat ze vooral lijken te hebben bij NOS op 3. Of, om het in de woorden van de presentator te zeggen: „Maar ook een regio die vaak zo in het nieuws komt.” Vervolgens verschijnen schreeuwende krantenkoppen in beeld: ‘Hooibalen in brand langs de weg’, ‘Omwonenden windmolens onvoldoende beschermd tegen geluidsoverlast’, ‘Bijna 200 schademeldingen. Inwoners Wirdum zijn radeloos’, ‘Meer sterfgevallen door Groningse Aardbevingsstress’ en ‘Honderden deelnemers protestmars tegen aanmeldcentrum Ter Apel’.

Duidelijk dus. Als op de redactie van NOS op 3 aan Groningen, Drenthe of Friesland wordt gedacht, doemen hel, verdoemenis, ellende en meer van dat op. Plus ergens ook nog de Martinitoren, eierbal, TT, skûtsjesilen, wat weilanden en een kniepertje op. Om dat beeld te doorbreken zouden ze trein naar Assen, Groningen of Leeuwarden kunnen pakken. Maar je kunt ook vragen of de berg naar Mozes komt. Dat is namelijk typisch Randstad. En het is zo enorm stereotypebevestigend dat het bijna cringe is.

Hoe kan je zo losstaan van de werkelijkheid

Daar staan wij niet alleen in. Zou kunnen natuurlijk, dat onze liefde voor Stad, Ommeland en de gehele periferie die op Stad gericht is ons te veel aan het hart gaat waardoor we zulks slecht trekken. Maar afgaande Twitter staan we niet alleen in de verbazing. Zo zegt Bob Dijkgraaf: „Ik kan de walging die dit bij me oproept niet eens onder woorden brengen. Hoe kan je zo losstaan van de werkelijkheid dat je zo’n oproep nodig hebt?”