Video | Naast zieke fik ook een dikke explosie op de A7. Wonder dat er geen gewonden zijn gevallen

Pooooh. Dikke explosie op de A7 bij de brand van de kraanwagen

Vlammenzee dus vanochtend in alle vroegte op de A7 bij Frieschepalen. Een telescoopkraan kreeg een klapband en vloog daarna in de brand. Dat daarbij geen gewonden zijn gevallen, is een klein kerstwonder. Zeker na het zien van deze beelden kan die conclusie getrokken worden.

Eerder vandaag hadden we al een filmpje over de zieke brand. Best heftig. Metershoge vlammen. Een zee van vuur. Niet voor niks sloot de brandweer de snelweg op een gegeven moment volledig af. Want naast de brand was er nog een gevaar: kans op explosies. Als banden of een dieseltank te heet wordt dan is het BOEM.

Wonder

En BOEM op de snelweg is levensgevaarlijk. Dat blijkt ook wel uit het filmpje bovenaan dit artikel waarin duidelijk wordt dat er dus al een explosie is geweest. Een beste zelfs. De filmer voelde de luchtdruk en hoorde spetters tegen zijn auto kletteren. En dat middenin de spits op een stukje snelweg waar het vaak goed druk is.

Een mirakel dus dat er geen gewonden zijn gevallen. Zowel de machinist van de kraan en passanten zijn er met de schrik vanaf gekomen. ,,Onze machinist was onderweg naar een hijsklus van chalets, ergens boven Drachten. Op volle snelheid kreeg hij een klapband. Dan klapt er nogal wat, want zo’n band is 1,5 meter hoog’’, zegt directeur Derrick Russcher van de firma Russcher in Staphorst. ,,Waarschijnlijk is het rubber in de rondte gevlogen en heet geworden. In de buurt zit een grote dieseltank.’’

Hulde voor muzikant Sander

Om het fileleed wat te verzachten sprong muzikant Sander met zijn gitaar uit de auto om op de vluchtstrook een spontaan kerstconcert te geven. Mooi.