Video | Notoire oplichtster actief in Grunn. Doet alsof ze advocaat is en van een rijke Arubaanse familie afkomt

Opgelicht heeft al meermalen aandacht aan Luwen Croes besteed omdat ze mensen en bedrijven oplicht bij de vleet. Ondanks de uitzendingen gaat ze gewoon door met haar nare praktijken. Sterker: ze lijkt haar werkveld naar Stad te hebben verplaatst.

Luwen Croes komt overal op dezelfde manier binnen. Haar vader is een vooraanstaand politicus op Aruba. Ook de rest van haar familie doet er toe en zwemt in het geld. En zij is degene die het familiekapitaal verdeelt over goede doelen. Met dit verhaal gaan de deuren naar beveiligingsbedrijven, taxibedrijven, winkels en particulieren wagenwijd open en zo weet ze ongelooflijk veel knaken los te peuteren of diensten en producten af te nemen waar ze nooit voor betaalt. De schuld is op den duur zo hoog opgelopen dat de rechter haar persoonlijk failliet heeft verklaard.

Het lulverhaal van Luwen

Maar zelfs de gerechtelijke uitspraak houdt haar niet tegen, blijkt uit de meldingen die wij krijgen. Luwen is tegenwoordig actief in Groningen en ook hier laat ze een spoor openstaande rekeningen, geschaad vertrouwen en gefronste wenkbrauwen achter. Bijvoorbeeld bij haar buren van het appartementencomplex in Groningen Zuid-Oost waar ze enkele weken geleden een woning betrekt. “Ze stelde zich voor als Elizabeth en zou een succesvolle advocate uit Rotterdam zijn. Daarnaast zei ze afkomstig te zijn van een rijke Arubaanse familie en was ze verwant aan de Arubaanse minister Croes. In Groningen zou ze mede-eigenaar worden van een advocatenbureau, daarom was ze hier”, vertelt de buurman.

Tot haar woning in de binnenstad opgeleverd wordt, slaapt ze in het complex, in een woning van iemand die een tijdje van huis is. “Na enkele weken vielen meer buren de onjuistheden in haar verhalen op”, legt de buurman uit. “Het was ook gek dat ze al haar grote aankopen, zoals meubels voor haar nieuwe huis, alleen maar per factuur wilde betalen. Als dat niet mogelijk was of als ze haar ID moest laten zien in bijvoorbeeld de supermarkt werd ze enorm boos. Ook ging ze steeds meer vragen van buren in het complex. Ze probeerde geld te lenen en wilde in haar eentje slapen in de woning van een buurman die op vakantie was, ze had namelijk ruzie met haar huisgenoot. Verder viel op dat ze vaak erg dronken was als ze piketdiensten had.”

Vertrokken uit complex, maar waarschijnlijk nog wel in Stad

Het duurt dan ook niet lang voordat de buren argwaan krijgen. Via internet en Google Image Search wordt vervolgens haar ware identiteit achterhaald, net als de items over haar in Opgelicht. De verhalen die in het tv-programma over haar worden gedeeld, komen de buren erg bekend voor.

Maar haar daarop aanspreken lukt niet meer. Opeens is ze gevlogen uit het appartementencomplex. “Het is ons niet bekend welke oplichtingspraktijken ze hier allemaal heeft gebezigd of waar ze nu zit. Maar de kans is groot dat ze ergens in een huisje in de binnenstad zit. En de kans is ook groot dat ze doorgaat met het oplichten van mensen. Zo weten wij bijna zeker dat ze in de periode dat ze bij ons zat onder andere IKEA, Leen Bakker een sportschool in Groningen heeft geprobeerd op te lichten.”

Waarschuwings

Uiteraard hebben de buren de politie getipt. Maar op de Rademarkt konden ze weinig doen met de informatie. “Daarom hebben we ervoor gekozen om Sikkom te benaderen, in de hoop dat jullie Groningen kunnen waarschuwen tegen haar en dat ze niet nog meer slachtoffers maakt.”

De melder heeft ons verschillende informatie gegeven, die wij vanwege privacy niet kunnen delen, waaruit blijkt dat het inderdaad om de notoire oplichtster gaat. Daarom.