Video | Partycafé de Doos klaar met vandalen en dieven: "De WK-versiering hangt er net en is nu alweer kapot"

Het is hard bikkelen voor horecaondernemers. Ze kruipen uit de ellende van de lockdown en moeten alweer richting buk en cover-stand voor de naderende recessie, hoge energieprijzen en het chronische gebrek aan personeel. Hoe zuur is het dan dat je kroeg ook nog eens bijna elk weekend het slachtoffer is van kutgassies die de brut slopen en of jatten?

„Van hard werken gaat niemand dood”, zei mijn wijlen oma altijd. De boodschap is dat je niet moet lullen, maar poetsen. Mouwen opstropen in plaats van miepen. Dat wil Alex, eigenaar van Partycafé de Doos in de Gelkingestraat, dan ook niet doen. Voor hard werken loopt hij niet weg. De enorme coronastrubbelingen onderging hij met opgeheven hoofd. Rijk hoeft hij niet te worden van de kroeg. Plezier in zijn werk is veel belangrijker. En juist dat raakt hij de laatste weken een beetje kwijt.

„Weer is het raak”

Dat komt niet door de overheid die belemmeringen oplegt of zijn toko sluit. Ook niet door de gasprijs. Hoewel die ontwikkelingen het werk zeker niet leuker maken, alleen maar onzekerder, zijn die nog ergens te verkroppen. Bij kansloos vandalisme en diefstal gaat dat een stuk lastiger. Zo appt Alex zojuist: „Weer is het raak. Je kunt gewoon niks leuks meer doen. En het zijn steeds studentjes. Bah. Ze trekken de WK-versiering er gewoon af en nemen de ballen mee. Het hangt nog maar net buiten voor de sfeer, maar het is nu alweer kapot.”

Een paar weken eerder hangt Alex ook al in de app. Dan met het filmpje dat studenten de grote vlag gappen, de statafels omver trekken en een groot reclamebord meenemen. Hij stuurt de filmpjes door en pent daarbij: „Klaar mee met elke keer die grappen. Dit is met kracht dingen kapot maken van een hardwerkende ondernemer. Bah. Laat ze maar weten dat het een keer klaar is.”

Niet meer doen

Eens met Alex. Daarom de beelden maar eem delen. Opdat ze de volgende keer de spullen van een ander gewoon met rust laten. Want dan gaan de beelden vermoedelijk gewoon weer online en bellen we je moeder.