Video | Politie beëindigt hardhandig bezetting RUG en sleept demonstranten naar buiten

Hoe de politie de vorige bezettingsactie beëindigde.

De Rijksuniversiteit Groningen werd gisteren voor de tweede keer in korte tijd bezet. Reden: de studenten zijn het niet eens met het ontslag van Susanne Taüber, de veiligheidsexpert en eisen meer sociale veiligheid. De politie maakte rond acht uur ‘s avonds hardhandig een einde aan de bezetting.

Het borrelt op de RUG. Dit keer niet van ontembare nieuwsgierigheid naar wijze lessen maar van woede en frustratie over het veiligheidsbeleid. Al langer trekken studenten en comités daarover aan de bel. Er zou sprake zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag, machtsmisbruik en veel meer van dat. Volgens de studenten gebeurt dat structureel en doet de universiteit daar veel te weinig tegen. Het ontslag van Susanne Taüber wordt als exemplarisch gezien.

Susanne Taüber

Susanne was onderzoeker sociale veiligheid aan de RUG en was vanuit haar positie uiterst kritisch op het handelen van de RUG. Zo was ze een van de drijvende krachten achter het rapport van Young Academy Groningen dat aantoonde hoe vrouwen te leiden hebben onder intimidatie aan de RUG. De kritiek werd haar niet in dank afgenomen. Sterker: ze werd ontslagen. Volgens de RUG, die daar gelijk in kreeg bij de rechter, vanwege verstoorde arbeidsverhoudingen. Volgens Susanne en de studenten omdat ze heilige huisjes omver trapte en pijnlijk blootlegde wat er op dit gebied allemaal mis ging.

Studenten kwamen in verweer tegen haar ontslag. Ze openden een Twitter-petitie die ruim 2500 keer werd ondertekend en bezetten in maart het Academiegebouw. Het RUG-bestuur beloofde in gesprek te gaan met de studenten, waarop de actie werd afgebroken. Dat gesprek is inmiddels geweest en heeft niks opgeleverd. Reden voor Occupy RUG om opnieuw in actie te komen. Gister werd het Academiegebouw rond het middaguur opnieuw bezet. In plaats van het gesprek aangaan, gooide de RUG het nu over een andere boeg. De politie werd ingeschakeld en de studenten werden rond acht uur ‘s avonds hardhandig verwijderd. Best wel wrang, vredig demonstreren voor meer sociale veiligheid en dan hiermee geconfronteerd worden.