Video | Politie gaat hard tekeer tegen vluchtelingen in Zuidbroek. Onderzoek volgt

Heftige beelden uit Zuidbroek in de mailbox. Acht agenten en twee honden zetten de eetzaal van de noodopvang in Zuidbroek op stelten. Enkele bewoners krijgen klappen met de wapenstok.

Dat gebeurde gisteravond. De polite kreeg om 20.00 uur een melding van een mogelijke vechtpartij. Daarop trokken meerdere eenheden richting Zuidbroek. Van een vechtpartij bleek geen sprake, maar het was wel onrustig, zegt een woordvoerder van de politie.

Agenten zijn in gesprek gegaan met bewoners, maar wat er precies is gezegd en hoe dat gesprek verliep, is niet bekend. Er is niemand aangehouden.

Iftar

MiGreat, een actiegroep die opkomt voor de rechten van immigranten, zegt dat de onrust ontstond doordat bewoners zelf de iftar wilden bereiden op een elektrisch kookstel. Toen dat werd verboden, ontstond er een protest. Een bewoner bevestigt dit beeld.

Het is nu Ramadan. De Ramadan duurt één maand, en tijdens die maand vasten moslims de hele dag. Na zonsondergang mogen zij weer eten, en die maaltijd heet de Iftar.

Onderzoek

De woordvoerder van de politie zegt dat ze het geweld dat te zien is in de video gaan onderzoeken. Overigens is dat de normale gang van zaken: altijd als een agent een wapenstok gebruikt, wordt geëvalueerd of dat wel of niet terecht was.

Spanning

Het is al langer erg onrustig in Zuidbroek . Er zijn vaker incidenten waarvoor de politie langskomt. Bewoners klagen over slecht eten, weinig privacy en een gebrek aan perspectief. Dat laatste zorgt misschien nog wel voor de meeste spanning. De IND neemt de aanvraag van veel vluchtelingen in de noodopvang maar niet in behandeling vanwege een personeelstekort. Hierdoor zitten veel mensen erg lang in de opvang.