Video | Politie maakt einde aan bezetting RUG. Demonstranten weggesleept

De demonstranten werden een voor een weggesleept.

De politie was vanavond met behoorlijk wat manschappen aanwezig op het Broerplein. Iets na acht uur werd namelijk het Academiegebouw van de RUG ontruim. Dat was sinds het middaguur bezet door demonstrerende studenten die meer sociale veiligheid eisen op de universiteit.

Grootste angel van het protest is het ontslag van expert sociale veiligheid Susanne Täuber. Zij was voor studenten een belangrijk klankbord waar ze hun grieven over onveilige situaties en seksueel overschrijdend gedrag konden melden. Maar ze werd door de universiteit op non-actief gesteld. Volgens de officiële lezing omdat er sprake was van een getroebleerde werkrelatie. Maar de actiegroep en Susanne zelf denken dat haar kritische houding daaraan ten grondslag ligt.

Op 22 maart bezette dezelfde actiegroep, opererend onder de naam Occupy RUG, ook al het Academiegebouw. Toen beloofde de RUG serieus naar de bezwaren van de actievoerders te luisteren. Inmiddels zijn er gesprekken geweest, zonder gewenst resultaat, menen de demonstranten. Daarom werd het Academiegebouw vandaag weer door tientallen studenten bezet. Ze wilden net zo lang blijven zitten tot Susanne weer werd aangenomen. Maar zo ver is het niet gekomen. Iets na acht uur maakt de politie een einde aan de bezetting door de studenten een voor een weg te slepen.

Lees en zie meer over de bezetting op Ukrant.nl . En lees hier meer over de netelige kwestie rondom Susanne Taüber .