Video | Romantika ramt schepen in Eemshaven. Schipper: "Kwam recht op ons af. We hebben veel geluk gehad"

De veerboot Romantika werd door een windstoot losgerukt van de kade in de Eemshaven.

Veerboot de Romantika was net aangelijnd in de Eemshaven toen een hevige windstoot het schip losrukte van de kade en op twee andere schepen bonjourde. Niemand raakte gewond, maar de schepen liepen behoorlijke schade op. Binnenvaartschippers Jacob Rotmans en Petra Schepenaar zagen alles gebeuren en vreesden even het ergste: „We hebben geluk gehad.”

Iets na 13:00 uur breekt vanuit het niets een pittige onweersbui los boven de Eemshaven. „Het waaide plots heel heftig en het zicht werd dankzij de hagel minimaal”, vertelt Jacob. Met zijn binnenvaartschip Smaragd lag hij vier schepen verderop aan de kade. „We zagen ineens de Romantika met de boeg naar ons toekomen, terwijl die dwars en stuurloos in het water lag. Op dat moment had Seaports via de marifoon al opgeroepen om de motoren aan te zetten, voor het geval dat.”

„Erg veel geluk gehad”

Ivar, taxichauffeur, wacht op dat moment op de kade op een klant en ziet het ook gebeuren. „De Romantika sloeg los van de boeien en trossen, raakte de bunkerboot die langszij lag en drukte zich daarna in de twee andere schepen. De schade is groot, volgens de zeelui is de laadklep sowieso aan diggelen.”

De lezing van de chauffeur wordt bevestigd door Jacob. „Er stonden geen motoren meer aan, het schip werd in bedwang gehouden door de meertouwen aan de kade. Maar die knapten dankzij de rukwind waardoor de Romantika stuurloos met de boeg op ons ‘kleine’ binnenvaartschip afkwam. Daar valt niks aan te doen, maar spannend en eng was het wel.” Zijn vriendin Petra vult aan: „Het was even grote stress en herrie hierzo. We hebben met ons kleine binnenvaartscheepje erg veel geluk gehad.”

„De wind had volledig grip op het schip”

Vanuit zijn kantoor ziet adjunct-directeur van Rederij AG Ems, van de veerboot naar Borkum, het ongeluk ook gebeuren. Tegen RTV Noord vertelt hij dat er plots een flinke storm opstak. „Zeker windkracht 11 of 12. Vanaf mijn werkplek kan ik de MS Romantika zien liggen. Ik zag dat die niet meer op haar plek lag. Ze dreef door de haven en botste tegen andere schepen aan. De wind had volledig vat op dat grote schip.”

Volgens Jacob hebben meerde schepen forse schade opgelopen bij de kettingbotsing. „De Alliantie lag langszij te bunkeren, die kwam klem te zitten en heeft behoorlijke schade opgelopen.” Op foto’s is te zien dat de Romantika zelf ook niet ongeschonden uit de aanvaring is gekomen. De laadklep bungelt er troosteloos bij en de zijkant van het schip is dermate opengereten dat er dwars doorheen kunt kijken.

„Was echt niet normaal”

Het is nog niet bekend wat de gevolgen zijn voor de veerdienst tussen Noorwegen en de Eemshaven. Afgaande de beelden kan de Romantika in ieder geval niet zomaar weer het ruime sop op. Jacob ziet sinds de aanvaring werkbusjes af en aan rijden. „Er komt ook nog een duiker om een van de propellers van de schepen te controleren.”

Jacob hoopt zelf vannacht zijn weg te vervolgen. „Ik moet naar Delfzijl, maar met deze wind durf ik dat nog niet aan. In de loop van de nacht gaat die gelukkig liggen en dan vertrekken we.” Geeft de schipper en zijn vriendin ook mooi eem de tijd om bij te komen van de schrik. „Dit maken we gelukkig niet vaak mee, want het was echt niet normaal.”