Video | Sanni zoekt na een roerig leven nog steeds zijn pa: “Mijn moeder sprong onder de trein toen ik uit huis werd gehaald”

Sanni uit Groningen zoekt zijn vader: 'Misschien zegt iemand: hé die jongen lijkt op mij'

Groot was de hoop toen een vrouw zich melde na alle media-aandacht voor Sanni’s zoektocht naar zijn vader. Ze was waarschijnlijk zijn zus, die hij nooit echt gekend heeft, maar die hij erg graag in de armen wilde sluiten. De hoop bleek ongegrond, wees de DNA-test uit. Daarom probeert Sanni nog een keer om zijn familie te vinden.

„Er zijn heel wat boeren in Columbia rijk van mij geworden”, vat Sanni vorig jaar zijn turbulente leven samen . De Stadjer, inmiddels woonachtig op Schiermonnikoog, probeert in rustiger vaarwater te komen. En ontdekt dat daar meer voor nodig is dan stoppen met drugs. Sanni wil weten waar hij vandaan komt. Wie hem gevormd heeft. Wie zijn vader is.

Eenendertig jaar geleden wordt Sanni geboren aan de Hortensialaan in Oosterparkwijk. Daar woont hij samen met zijn moeder en zus. Ondanks de liefde die Sanni van zijn moeder voelt, en die van oude foto’s afspat die hij trots en weemoedig laat zien, gaat het niet goed thuis. Moeders is verslaafd aan drugs en werkt in de prostitutie. Geen goede omgeving om een kind in groot te brengen, vindt Jeugdzorg. Dus wordt Sanni op zijn achtste samen met zijn zus uit huis gehaald. Op diezelfde dag pleegt zijn moeder zelfmoord. “Ze sprong voor de trein.”

Vlucht naar drugs

Vanaf dat moment wordt Sanni van pleeggezin naar pleeggezin gesleept. Soms gaat dat goed. Net zo vaak komt hij terecht op plekken waar hij liefde mist. Sanni komt er sterk uit, maar wel met een rafelrandje. Zijn constante vrolijkheid verhult diepe gronden. Troost zoekt hij, net als zijn moeder, in drugs. Hij verliest zich er zelfs in. “Menig boer in Colombia is rijk geworden van mij.”

De drugs heeft Sanni, na moeilijke tijden en diepe dalen, vaarwel gezegd. Hij wil gezond vooruit. Wat maken van het leven. Maar om zichzelf op de rails te krijgen is meer nodig dan stoppen met snoepen uit de verboden snoeppot. Sanni wil weten wie hem gevormd heeft.

Oproep op Facebook

Op 10 februari 2022 plaatst hij daarom een oproep op Facebook. Hij deelt een oude foto van zijn moeder en pent: “Zoals velen weten ben ik geboren op 21-12-1991 te Groningen en ben ik de zoon van Wilma van Polen. Helaas is mijn moeder in 1999 om het leven gekomen en heeft zij mij achter gelaten zonder ooit iets te zeggen over wie mijn vader is. Ik wil kijken of ik via deze weg misschien iemand vind die te vriend was met mijn moeder in de tijd dat ze van mij zwanger raakte en hoop dan ook dat de kracht van social media mij wellicht verder brengt. Dus ben jij of ken jij iemand die in 1991 bevriend of een bekende was van Wilma van Polen, toen de tijd woonachtig in Oosterpark. Dan hoor ik dat graag en wellicht is er iemand die mij verder kan helpen.”

Vrij snel nadat Sanni de oproep deelt op Facebook krijgt hij een tip over een Noorse man. “Een vrouw die mijn moeder goed kende, vertelde dat een man uit Noorwegen meeging naar de zwangerschapstest. Ik was dit helemaal vergeten, totdat een andere vrouw me een paar dagen geleden een berichtje stuurde”, meldt de Groninger. “Zij was mee geweest naar de zwangerschapstest, niet een Noorse man. Maar ze wist wel wie hij was en ook nog wanneer het speelde: halverwege april. Dat zou qua tijdlijn kunnen kloppen.”

Noorwegen

Ooit had Sanni een foto van zijn vader in bezit. Die is bij een van de vele verhuizingen verdwenen. Maar het gezicht staat gebrand op het netvlies van de Stadjer. Daarom vraagt hij aan de vrouw, die als eerste begon over een Noorse man, om een foto. Dat gaat moeilijk. Sanni: “Het was een ex van haar moeder. Die wilde niet dat het publiekelijk werd. Maar ze wist wel waar hij woonde in Noorwegen.” Met die informatie raadpleegt Sanni succesvol Google. “Ik kwam uit bij een Facebookgroep van die woonplaats en in die groep zat een meisje met dezelfde achternaam als die man.”

Via Instagram komt Sanni met haar in contact. “We raakten aan de praat, ze had nog een zusje van dezelfde vader en al snel bleek dat de verhaallijnen klopten. Toen ze een foto van haar pa liet zien, wist ik het zeker. Dat was exact dezelfde man als op de foto die ik had van mijn vader.” De uren en dagen daarna besteedt Sanni met struinen door haar foto’s. Per post raakt hij meer overtuigd. “Ik heb een wat dikkere kop, maar we lijken veel op elkaar. Vooral haar zusje, alsof ik mezelf zie.”

Vermoedelijke vader leeft niet meer

Om zekerheid te verschaffen, gaan de drie een DNA-test doen via My Heritage. Het toeval wil dat de meiden daar al mee bezig waren. “Ze vertelde dat zij en haar zusje elkaar dat cadeau hadden gedaan. Omdat ze vanwege het onstuimige leven van hun vader altijd al het idee hadden dat ze ergens in de wereld een halfbroertje had.”

Een jaar later zijn de uitkomsten binnen. De uitslag is negatief. Ze zijn absoluut geen directe familie van elkaar. Dat is een enorme domper voor Sanni, maar hij geeft de moed niet op. Nog een keer geeft hij een slinger aan de zoektocht in de hoop zijn vader of andere familieleden te vinden.