Video | Schaam je kapot tot de macht 393947219103

Triest, treurig, verdrietig en potdomme

FC Groningen is vanmiddag waarschijnlijk gedegradeerd. Het povere elftal maakte geen moment aanspraak op de overwinning. De tactiek klopte niet, gaten op het middenveld waren immens, strijdlust leek te ontbreken. Genoeg om voor te schamen als FC-supporter. Maar het schaamrood op de kaken kwam niet door de kansloze nederlaag tegen Heerenveen.

Het begon nog mooi en goed met het optreden van Rooie Rinus en Pé Daalemmer. De bekende nummers ‘Het Grunnings Laid’, ‘Carnaval in het Noorden’ en ‘Z-Side’ pookten de sfeer alvast goed op naar niveautje allerbelangrijkste derby ooit. De sfeeracties voor de wedstrijd en in de 12e minuut zorgden voor nog meer spirit . Helaas waren het ook direct het hoogtepunt van de middag.

Van dieptepunt naar absoluut dieptepunt

Dieptepunten waren er daarentegen genoeg. De belabberde redding van Verrips bijvoorbeeld. De keeper die een ogenschijnlijke houdbare bal niet klemvast had, noch naar de hoek duwde, maar recht in de voeten van de Heerenveenspits bonjourde. Het gemak waarmee Heerenveen ballen kon aannemen op 25 meter van het Groningendoel waren ook niet de beklijvende deceptiepunten. De slome barmedewerkers waren ook niet het grootste smet op deze pot, hoewel het FC Groningen behoorlijk wat omzet kost.

Het viel allemaal in het niet bij het idiote, laakbare, kansloze en absurde gedrag van enkele supporters. Het veld bestormen, terwijl alle ogen op de fanatieke tribune zijn gericht na de nodige misstanden, was al enorm kansloos. Daarna werd het alleen maar erger. Willems, die de FC al weken bij de hand neemt, mengde zich in de strijd en kreeg een klap van een supporter. Dieper kun je niet zinken als club. Zwarter worden de bladzijden niet. Kansloos, ridicuul, Godsamme, doe eem normaal en meer van dat.

Schaam je kapot

Gelukkig werden de raddraaiers met gefluit, spreekkoren en misgebaar ontvangen. Iedereen was er gallig over. En hulde voor de dame die de veldbestormer tijdens zijn walk of shame naar de uitgang een stoot gaf. Of in ieder geval een ferme duw. Verder was het allemaal dieper dan triest. Ik heb de meest schaamtevolle middag ooit als supporter meegemaakt en ik kom er al 30 jaar. Gelukkig heeft Blokzijl net bijgetekend, want wie gaat een contract aan met een club waar je als speler niet veilig bent. Schaam je kapot.

Mijn FC Groningen-hart huilt om de naderende degradatie. Maar de pijn, het verdriet en de woede over de paar medesupporters die dit flikken, is vele malen groter. Waarschijnlijk worden een aantal mensen zo boos van dit artikel dat ik de komende wedstrijden ook niet veilig ben op de Noordtribune. Maar het zij zo. Hier wil ik me, net als 99,9 procent van de supporters, enorm hard van distantiëren. Dit kan niet. Dit moet hard veroordeeld worden. Niet allen door de club, spelers en justitie, maar vooral door alle andere supporters.

Update : de politie heeft twee personen aangehouden. Eentje voor het slaan van Willems, de ander voor het slaan van een steward.

Disclaimer

In 30 jaar de FC fanatiek volgen, heb ik veel meegemaakt. Zelf ben ik ook niet altijd de braafste geweest. De nodige rellen gezien, fakkels aangestoken, schelden, vloeken, tieren, blowen, zuipen, boos worden, verdrietig zijn, borrelende agressie temmen en soms een uitlaatklep bieden. Alles. De collectieve emotie doet gekke en mooie dingen met de mens. Daardoor kan ik veel hebben en in perspectief plaatsen. Maar het slaan van een speler? Dat is in alles veel te veel bruggen te ver.