Video | Spoorwegovergang Peizerweg is al dagen in de war. Slagbomen gaan spontaan dicht en alarmbellen rinkelen vanuit het niks

Spoorwegovergang Peizerweg is al dagen in de war

De spoorwegovergang bij de Peizerweg is een van de drukste kruisingen in Noord-Nederland waar fietsers, wandelaars, automobilisten en treinen elkaar ontmoeten. Maakt niet uit op welk moment van de dag: er zijn daar altijd vervoersbewegingen. Behoorlijk tricky dus dat juist die overgang al een paar dagen van slag is.

Update 13:14 uur: ProRail komt zo met een verklaring.

Geen idee wat er loos is, de woordvoerder van ProRail geniet allicht van zijn welverdiende zondagsrust en reageert derhalve niet op de app, maar er is wel wat aan de hand. Dinsdag kregen we bijvoorbeeld een filmpje toegestuurd van Zoey (de influencer).

Spoorwegovergang op hol geslagen

De slagbomen zijn dicht, alle alarmbellen rinkelen en de bijhorende verkeerslichten knipperen op rood. Fietsers en automobilisten rijden tussen de gesloten slagbomen door naar de overkant. Is niet de bedoeling en zelfs gevaarlijk, maar na dertig minuten zinloos wachten ergens wel logisch. Maar ook onveilig.

Ook vandaag hapert de brut. Zo appt een buurtbewoonster vanochtend: “Ik sta al voor de derde keer in korte tijd voor dichte spoorbomen.”

Niet voor het eerst

In 2020 waren er ook al problemen bij die overgang, die dicht naast een grote middelbare school ligt. De oorzaak was toen een sein- en wisselstoring op het baanvak tussen Groningen en Leeuwarden. Omdat de seinen van de wissels niet goed bediend konden worden, bleef de overgang gesloten.

Dit leidde, volgens OOGTV , tot een lange wachtrij aan fietsers, voetgangers en auto’s. Om er voor te zorgen dat er geen onveilige situaties ontstonden kwamen politieagenten ter plaatse die het verkeer in goede banen leidden.