Video | Steenmarters huppelen richting centrum. Snoezig. Maar ellendig voor auto-eigenaren

Gespot in de buurt van het Noorderplantsoen

Steenmarters zijn prachtige dieren. Zeker als ze speels, doch elegant door de sneeuw huppelen met hun enorme donzige staart. En dan ook nog van die schattige kraaloogjes: om te knuffelen. Je wilt ze alleen niet onder de motorkap hebben.

Probleem is: steenmarters nestelen zich graag in de motor en vernielen vervolgens alles om zich heen. Kabels worden doorgebeten, rubbers gaan eraan en isolatiemateriaal is niet veilig. Er zijn verschillende verklaringen voor dit gedrag. Zo zouden de dieren afkomen op de geur van kabels waar visolie in zit verwerkt (om ze soepel te houden). Daarnaast zoeken steenmarters, zeker in stedelijke omgevingen, graag de luwte en warmte van de motor op om te schuilen tegen dronken stappers, katten en bevings.

De steenmarters are coming

En dat zorgt weer voor andere problemen. Als de auto nadien een straat verderop wordt geparkeerd, kan die in het territorium van een concurrerende steenmarter terechtkomen. Wil je niet. Want die wordt zo gek dat ‘ie het volledige nest sloopt. Zeg maar dahaaag tegen je motorblok.

Doorgaans bivakkeren steenmarters, die sinds tien jaar steeds vaker worden gespot in Oost-Nederland, in natuurgebieden en rondom boerderijen en zo. Maar ze blijken zich ook prima te kunnen aanpassen aan mensen waardoor de vertrouwde habitat wordt ingeruild voor bijvoorbeeld Stad. In 2018 kwamen de eerste berichten over de oprukkende steenmarter uit buitenwijken als Reitdiep, Gravenburg en De Held.

Beschermd dier

Sindsdien rukken ze verder op naar het centrum. Zo publiceerden we in de zomer van 2021 een video van twee steenmarters in de Moesstraat nabij het Noorderplantsoen. In die buurt worden gisteravond weer twee steenmarters gespot. Speels huppelend door de verse sneeuw.

Naar aanleiding van de overlast in de buitenwijken in 2018 eiste het CDA dat de gemeente zou optreden. Maar dat gaat niet heel eenvoudig. De steenmarter is namelijk een beschermde diersoort. Dat betekent dat het verboden is om op te jagen. Pijn doen mag ook niet, laat staan dat ze gedood mogen worden. Het komt dus vooral neer op voorzorgsmaatregelen. Daarover lees je hier meer .