Video | @Thatfatfreerunner uit Leek gaat viraal met z'n vette freerunmoves. "Ik wil mensen inspireren"

Freerunner Dumpert

Joachim Scheffer (19) uit Leek gaat dik viraal met zijn freerun-filmpjes. Hij staat bekend als @Thatfatfreerunner, omdat hij simpelweg ‘niet de lichtste freerunner is’. „Ik wil mensen inspireren.”

Salto’s achterover, voorover, koprollen, radslag, handstand overslag, doorrollen, springen, en nog een keer. Niet op een turnmat maar gewoon buiten op straat, en tussendoor nog eem aan ‘n lantaarnpaal slingeren. Het heet freerunnen, en Joachim Scheffer (19) uit Leek is er verrassend goed in. Waarom ‘verrassend’? Omdat hij nou eenmaal geen typisch freerun-postuur heeft.

Voor dit soort bewegingen is het handig een sterk en soepel lichtgewichtje te zijn. Maar dat is juist ‘t mooie. Joachim laat zien dat het geen reet uitmaakt hoe zwaar je bent. Als je maar bereid bent te trainen en te oefenen.

Een boodschap waar wij volledig achterstaan, en waarvoor wij graag een uitstapje naar Leek maken. Figuurlijk dan.

Gewicht omarmd

Is het dan wel zo leuk jezelf ‘That fat freerunner’ te noemen? Joachim vindt van wel. Hij heeft het zelf bedacht. „Zo word ik makkelijker gevonden”, verklaart hij. En nee, het is niet dat hij zijn gewicht nou zo fijn vind. „Ik probeer wel wat af te vallen. Het doel is zo gezond mogelijk te zijn.”

Maar hij is nou eenmaal wat zwaarder, en dat gegeven heeft ‘ie omarmd. „Ik ben aangekomen door medicatie. Maar kijk wat je ermee kunt bereiken.”


Een gat in ‘t hoofd

Joachim doet nu 2,5 jaar aan freerunnen. Veel van de bewegingen zitten er nog in van vroeger, toen hij aan turnen deed. Of het tijdens het trainen weleens misgaat? Oh, jazeker. „Ik ben laatst nog keihard op m’n hoofd gevallen. Er zat een gat in wat gehecht is met hechtlijm. Daar heb ik wel drie dagen last van gehad.”

Het weerhoudt hem er niet van door t gaan. Het is simpelweg te leuk. „Ik houd van de creativiteit die je kunt hebben; de mogelijkheden die er zijn.”

Fuck haatreacties

Hij plaatst nu sinds een jaar actief videos op social media van zijn freerunkunsten. En dat heeft hem al 167 duizend volgers opgeleverd. Veel mensen moedigen hem aan, maar er zit ook veel haat tussen. Het doet Joachim weinig. „Comments? Oh ja. Ik kijk eigenlijk helemaal niet naar die comments”, zegt hij droog. „Ik post videos omdat ik het leuk vind en omdat ik mensen hoop te inspireren.” Yeah, fuck haatreacties! Keep up the good work, Joachim.

Volg zijn Instagramaccount hier .