Video | TikTokker vlucht voor fans en zoekt dekking in Lekkel Lekkel. "300 kids met een bak vuurwerk voor de deur"

Dikke chaos in de binnenstad door Tiktokker

Herres in de Herestraat vrijdagavond. Dat schreven we gister. Toen hadden we nog geen idee wat de aanleiding was. Inmiddels wel: influencer Eric da Silva was eem in Stad en daar kwamen zoveel jongeren op af dat de YouTuber Lekkel Lekkel in moest vluchten. „Ze moesten met drie man de deur dichthouden. Bizar.”

Geen idee waarom, maar Eric Da Silva was dus vrijdagavond in Groningen om wat te connecten met zijn fans en filmpjes te maken. Op TikTok, Instagram en YouTube heeft Eric bij elkaar iets van 220.000 volgers, waarvan de meesten (168.000) op TikTok zitten. Ook in Groningen is hij populair, zo bleek.

300 Kinderen voor de deur met een bak vuurwerk

Honderden jongeren kwamen naar de Herestraat om hun idool te ontmoeten. Het filmpje van Eric zelf spreekt boekdelen (zie bovenaan artikel). Dat ging niet zonder slag of stoot. Omwonenden belden de politie omdat een grote groep jongeren overlast veroorzaakte. Volgens woordvoerder Thijs Damstra werd de angel er met enkele gesprekken vervolgens uitgehaald. „Daar bleef het bij, er is verder niks gebeurd”, aldus de zegsman.

Dat heeft Lex Runhardt, de mede-eigenaar van Lekkel Lekkel op het Zuiderdiep, anders ervaren. Er waren volgens Lex zoveel volgers op de TikTok-ster afgekomen dat hij en zijn gevolg moesten vluchten voor het gedrang. „De herres verplaatste zich van de Herestraat naar het Zuiderdiep waar Eric schrok van de onrust. Samen met zijn vrienden is hij bij mij de zaak ingevlucht. Stonden er hier ineens ongeveer 300 kinderen voor de deur met een bak vuurwerk.”

„Deur met drie man dichthouden”

Afgaande de videobeelden en de verklaringen van Lex gaat dat allemaal maar net goed. „Het was idioterie. De kids stonden massaal met hun neus tegen de voorpui aangeplakt. Binnen een halve minuut stond de stoep helemaal vol. Ze moesten de deur zelfs met drie man dicht houden op een gegeven moment. Ergens was het wel grappig om te zien, maar zoveel mensen die mijn zaak wilden bestormen en met vuurwerk gooiden, was wel even een dingetje moet ik eerlijk zeggen.”

Reden voor Lex, om net als andere buren, de politie te bellen. „Uiteindelijk zijn ze met twee busjes afgevoerd naar een rustiger plek in de stad. Oftewel de parkeergarage Westerhaven.”