Video | Verhitte toestand: stakende chauffeurs blokkeren bussen op station die wel willen rijden

Gedoe op het Hoofdstation in Stad waar een deel van de chauffeurs staakt en een ander deel wil rijden. De

Buschauffeurs staken vandaag voor een betere CAO. Maar niet elke chauffeur doet mee. Een aantal wil wel gewoon passagiers naar plaats van bestemming rijden. Dat zorgt voor ‘verhitte’ toestanden op het hoofdstation.

Binnenkomend appje rond 11 uur: „Moi Sikkom, op het hoofdstation Groningen zijn FNV en Q-Buzz hun collega’s aan het blokkeren. Hier wat foto’s en filmpje van de verhitte situatie.” In het beeldmateriaal wordt inderdaad duidelijk dat enkele chauffeurs en lieden met een FNV-jas willen voorkomen dat passagiers in de bus kunnen stappen.

„Het was nog harder daarvoor”

Lijn 61 wordt zelfs volledig tegengehouden door door boze stakers. En voor de melder is het onmogelijk om in lijn 15 te stappen, terwijl die wel gewoon rijdt. „Ik stond te wachten op mijn bus, maar de bussen werden geblokkeerd door de menigte.”

Een chauffeur bevestigt dat een aantal collega’s inderdaad wilde verhinderen dat andere bussen uitreden. „Belachelijk. Zeker voor passagiers moet je je netjes gedragen. Maar er zijn een aantal jongens dat nogal hard zijn in hun stakingsgedrag. Dat filmpje was trouwens net te laat, daarvoor was het even harder tot een collega ertussen kwam.”

Reactie FNV

Edwin Kuiper van FNV Streekvervoer zag ook dat het even verkeerd ging. „Wij hielden een manifestatie bij het Peerd van Ome Loeks. Een groepje buschauffeurs wilde daarna een rondje lopen via het Zuiderdiep, maar ze bleven hangen bij het busstation. Vanaf de manifestatie zag ik vervolgens dat er een opstopping was waardoor lijn 61 niet verder kon rijden. Daar zijn we naartoe gegaan en gezegd dat dit niet de bedoeling was. Twee minuten later was het opgelost, maar de gemoederen liepen wel even hoog op. Een aantal stakers gaf daarentegen aan geïntimideerd te zijn door een chauffeur die slingerend over het station reed.”