Video | Waarom hoef je in Groningen plastic afval niet te scheiden? En waar eindigt je vuilnis?
Overigens is het wel belangrijk dat je glas, papier en textiel scheidt.
Manoeuvreren
We beginnen de dag met Jan van Weeren. ’S ochtends om kwart voor zeven staat hij al paraat om de afvalcontainers van de binnenstad te legen. Jan heeft plezier in zijn werk. “Kan niet beter”, zegt hij. Toch zou hij wel willen dat mensen wat meer respect hebben voor milieudienstmedewerkers. Bijvoorbeeld door de chauffeurs als fietser of automobilist wat meer ruimte te geven. Als je hem ziet rijden in zijn wagen begrijp je dat meteen. Het is een behoorlijke prestatie om zo’n voertuig door de smalle straatjes van de stad te manoeuvreren.
Kringloop
Als de containers geleegd zijn, gaat de tocht verder richting het overslagterrein aan de Duinkerkenstraat. Daar wordt het afval gedeponeerd om vervolgens met een andere, grotere wagen richting Omrin in Heerenveen gereden te worden. In een zo’n transportwagen past de inhoud van zo’n twee vuilniswagens.
Dan dus op naar Omrin, wat Fries is voor ‘kringloop’. Klopt ook wel aardig, want het afval wordt hier niet zomaar gedumpt. Op allerlei ingenieuze manieren wordt het gerecycled.
Omrin is een samenwerkingsverband tussen veel gemeentes. Een groot deel van het afval van het Noorden wordt hier verwerkt.
Groengas
Zodra je de fabriek binnenstapt, zie je overal lopende banden met afval draaien. Het is een overdaad aan geluid. Allerlei processen scheiden het afval steeds preciezer van elkaar. Want niet alleen plastic moet van groenafval gescheiden worden, maar ook alle verschillende soorten plastic weer van elkaar. “Hoe beter we die uit elkaar kunnen halen, hoe beter producenten daar weer nieuwe producten van kunnen maken”, zegt Jelmar Helmhout van Omrin.
Zo kan er van kunststof granulaat worden gemaakt. Een soort plastic korreltjes waar weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. En van het groenafval wordt groengas gemaakt. Daar rijden de wagens van Omrin op, en voorziet 5000 huishoudens van gas.
Circulair
Uiteindelijk wil Omrin naar een 100% circulaire economie. Dat betekent dus dat al het afval weer hergebruikt wordt. Daar zijn ze hard voor aan het werk.
Helaas zijn we daar nog niet. Het afval dat overblijft en waar echt niks nieuws meer van gemaakt kan worden, dat wordt verbrand. Maar zelfs dat is niet voor niks: van de warmte die daarbij vrijkomt wordt groene energie gemaakt, vertelt Jelmar.
Machines kunnen het beter
De reden dat we in Grun relatief weinig hoeven te scheiden vergeleken met sommige andere gemeentes, is overigens heel simpel: machines zijn gewoon beter in scheiden dan mensen. Toch is het wel belangrijk dat we aan de bron zo goed mogelijk scheiden, want dat maakt de nascheiding en dus het hergebruik van afval ook weer makkelijker.
In sommige gemeentes moet men wel zelf het groenafval en plastic scheiden. Dat komt omdat gemeentes in samenwerking met het afvalbedrijf zelf bepalen hoe het afval gescheiden wordt.