Video | Zo easy is het voor een dertienjarige om drank en sigaretten te bestellen bij flitsbezorgers

flitsbezorgers geven alcohol en tabak aan dertienjarige in Groningen

Minderjarigen kunnen zonder problemen alcohol en sigaretten bestellen bij flitsbezorgers. Dat toont onderzoeksjournalist Darshan Boerema aan.

Op zijn YouTube-kanaal laat Darshan zien hoe een dertienjarig meisje alcohol en sigaretten weet te bestellen bij een aantal flitsbezorgers.

Dikke fles Bacardi

Darshan huurde een Airbnb in Grunn en liet de dertienjarige Rosa online-boodschappen doen bij Flink, Getir/Gorilla’s (dit is tegenwoordig één bedrijf, maar wel met twee apps). In de video is te zien hoe Rosa meteen een dikke fles Bacardi in d’r handen gedrukt krijgt van de bezorger van Gorilla’s. Daarentegen vraagt de Flink-bezorger wel om Rosa haar ID-kaart.

Om aan te tonen dat het geen toeval is dat Getir/Gorilla’s zomaar al dit soort shit aangeeft, bestellen ze nóg een keer bij deze bezorger. En jawel, weer geeft die zonder ook maar één woord te wisselen een dikke fles Bacardi mee.

Wet op verkoop alcohol en tabak

Darshan wil met de video de handhaving van de wetten op de verkoop van alcohol en tabak aan de kaak stellen. De Nationale Voedsel- en Warenautoriteit laat aan hem weten dat gemeentes dit niet mogen handhaven. Maar als Darshan de gemeente Groningen hiernaar vraagt, krijgt hij te horen dat zij dit wel kunnen handhaven, maar dat ‘het onderzoek nog loopt’.

Eerder deed Darshan, die uit Heerenveen komt, ook al een ander experiment in Groningen. Hij kocht een boa-uniform op het internet en liep daarmee door Stad boa te spelen.