Video | Zo sneu: upcoming Groningse zangeres Katie Koss beroofd van al haar instrumenten (waarde 5k)

Hoe hard kun je van een roze wolk donderen? Heel hard. Katja (26) uit Stad, beter bekend onder de artiestennaam Katie Koss, weet er alles van. Van een dikke high, naar een enorme low binnen een paar dagen.

Hoe hard kun je van een roze wolk donderen? Heel hard. Katja (26) uit Stad, beter bekend onder de artiestennaam Katie Koss, weet er alles van. Van een dikke high naar een enorme low binnen een paar dagen.

Donderdagochtend rond een uurtje of twaalf – Katie is muzikant, dan beginnen de ochtenden net als bij schrijvers wat later – komt de Groningse zangeres aan bij haar auto in de parkeergarage Bleekveld aan de rand van het centrum achter de W.A. Scholtenstraat. Die parkeerplek is niet heel bekend, want alleen voor omwonenden die een pasje hebben. Katie heeft die ook. Met goede reden.

“Heel onwerkelijk”

“Het komt weleens voor dat ik middenin de nacht terugkom van een optreden. Dan is het niet altijd mogelijk om direct al mijn muziekgerei uit te laden”, legt ze uit. “Daarom dacht ik: ik huur een plekje in de buurtstalling. Die is voor onbevoegden afgesloten en dat is veiliger dan de auto vol met instrumenten achterlaten in de binnenstad.” Slim gedacht. Helaas is de praktijk weerbarstig.

Ze loopt verzonken in gedachten naar de auto. Haar vriend heeft die eerder al volgeladen met al haar spullen voor optredens, maar ze twijfelt of hij wel alles heeft meegenomen. Mannen blijven tenslotte mannen. Daarom trekt ze eerst de kofferbak open om te kijken of alles er ligt. Er ligt niks. “Het leek even een droom. Heel onwerkelijk. Ik dacht nog even dat mijn spullen misschien nog ergens anders lagen. Maar toen zag ik dat alles overhoop lag. De tas met startkabels lag verspreid over de hele auto.”

Waarde 5.000 euro

Een paar seconden later komt het besef binnen: er is ingebroken. Het pedalenbord, waarvan ze de onderdelen de afgelopen jaren zorgvuldig via Marktplaats bij elkaar heeft gesprokkeld, is verdwenen. De versterker is ook weg. De microfoons net zo. Haar elektrische gitaar, waar ze haar eerste optreden mee deed, is foetsie. Financiële waarde, alles bij elkaar: “Zo’n 5000 euro.” Emotionele waarde: onbetaalbaar. “Er zit heel veel liefde in. Ik ben een opkomende muzikant en verdien geen bergen met geld. Dit was alles wat ik in mijn eerste jaren bij elkaar heb gesprokkeld. Het gaat dwars door mijn hart, het raakt me enorm.”

Na het besef komt de schok. En het verdriet. “Ik heb eerst mijn vriend huilend opgebeld en gezegd dat ik alles kwijt was. Hij kwam gelukkig direct naar me toe.” Daarna toch weer twijfel. “Had ik de spullen toch niet ergens anders uitgeladen? Waarschijnlijk staan ze gewoon ergens en ben ik dat vergeten.” Maar nee. Toch echt gestolen. Ze maakt een filmpje voor Insta, belt met de politie, parkeergarage en verzekering. Veel schiet ze die laatste acties niet op.

Verzekering vergoedt (misschien) 250 euro

“Als het goed is, zijn er camerabeelden gemaakt. Maar grote kans dat daar weinig op te zien is. De auto had geen grote schade, maar op de deur en op het raam zaten wat kleine defecten. Waarschijnlijk hebben ze met een schroevendraaier het slot geforceerd. Het raam hebben ze na de inbraak open laten staan. Het is een oude auto, dat was niet zo moeilijk. De verzekering vertelde dat ik waarschijnlijk niet meer dan 250 euro vergoed zou krijgen, als ik al wat zou ontvangen.”

Haar wereld stort in. Alles wat ze heeft opgebouwd is weg. Terwijl het leven haar vlak daarvoor nog met haar sjanst. Een paar dagen eerder rockt Katja nog in het voorprogramma van Blaudzun in de Oosterpoort. “Het was echt te gek”, blikt ze terug. En afgelopen vrijdag lanceert ze haar debuut-LP en is ze voor het eerst te horen op Spotify. “Het is een enorme rollercoaster. Niet te bevatten.”

Leve social media (in dit geval)

Instagram biedt gelukkig troost . Ze wordt overspoeld met liever reacties, morele steun en mensen die willen helpen. “Er zijn meer goede mensen dan klootzakken”, leert ze weer. “Dat gevoel was ik even kwijt.” En ze rockt gewoon door. Donderdagavond staat ze alweer op het podium in Assen . “Het ging heel goed. Ik moest mezelf echt herpakken. De hersenen heb ik uit mijn hoofd gehuild, van de schrik en het balen. Maar ik zei net achteraf al dat het fijn was dat ik een show had. Nu heb ik toch nog een leuke avond gehad.”

Voor het optreden in de Drentse hoofdstad heeft de zangeres, die dit najaar door Nederland tourt voor de Popronde, de gitaar van een bandlid geleend. Net als de microfoons en zo. Dat is dus goed gekomen. Maar hoe het nu verder moet is ongewis. “Samen met mijn management zet een crowdfunding op. Hopelijk komt daar wat op binnen zodat ik andere instrumenten kan aanschaffen.”

Check Katie op Spotify!

Wat daarnaast helpt: luister naar Katie Koss op Spotify. Klinkt erg goed, is pakkend, fijne stem, lekkere melodieën en een vleugje mysterieus. Traktatie voor het oor. En goed om Katie weer een beetje op weg te helpen. Want voor elke keer dat het nummer gedraaid wordt, ontvangt de Groningse een minimale bijdrage. Maar alle beetjes helpen en 200k luisteraars tikt meer aan dan 20k.

Klikkerdeklik hier voor de crowdfunding.