Video: afsnijden, klemrijden en auto beetje slopen op ringweg Groningen

Het is druk op de ringweg ter hoogte van Beijum. De spits is, iets tegen 16:30 uur, net aan het losbreken. Gevolg is dat verkeer op beide banen rijdt, zonder veel snelheidsverschil. Dat zint een veel te obstinaat gastje niet. Dus gaat hij klemrijden, stoppen op ringweg en auto beetje slopen.

https://www.youtube.com/watch?v=s527JphX2Vg

De afslag Bedum is net voorbij als ik, net als alle weggebruikers om mij heen, vaart minder om de grote bocht van de ringweg te nemen richting centrum, Paddepoel en Zuidhorn. De bocht is tweebaans en biedt alle ruimte voor de vrachtwagen rechts van mij en mijn wagentje. In de achteruitkijkspiegel verschijnt een driftige Volkswagen Polo. Hij wil erlangs, schiet van links naar rechts en bumperkleeft als een malle.

Boze kleuter achter het stuur

Toch moet hij even wachten. Er is geen ruimte en met de vrachtwagen naast me is ‘gas erbij’ best tricky, zeker in die bocht. Dat zint de Polo niet. Zodra er iets later en een paar honderd meter verderop (nabij de aansluiting op Eemshavenweg richting Van Starkenborghkanaal) een beetje ruimte komt, zoeft hij rakelings langs mij. Ze over de doorgetrokken streep de rijbaan op, waarbij die mij behoorlijk afsnijdt.

Daar reageer ik op met een wegwerpgebaartje en ik blèr enigszins verbouwereerd “idioot” richting de bestuurder. Het is hartje zomer, mijn raam staat net als de zijne volledig open waardoor hij mijn bescheiden scheldkanonnade hoort. Had ‘ie voor zijn gemoedstoestand beter niet kunnen opvangen. Hij kijkt mij boos aan, rukt met 80 per uur aan het stuur en rijdt vol overtuiging mijn rijbaan op met de intentie mij te raken.

Veel te dapper

Ik rem af. Ik wijk uit naar rechts. Hij remt af en dreigt mij weer te raken in mijn flank. Tot ik geen kant meer opkan en noodgedwongen stilsta. Klemgereden door een veel te dapper mannetje op op de N370 vlak voor de brug over het Van Starkenborghkanaal. Behalve dat het volkomen absurd is, is het ook levensgevaarlijk. Het verkeer uit de richting Bedum komt immers met honderd per uur aanrijden. En rond 16:30 rijdt er nogal wat.

Gevolg is dat meerdere auto’s, busjes en vrachtwagens onverwacht vol in de rem moeten. De vrachtwagenchauffeur voor mij, die alles ziet gebeuren, stopt ook en rijdt zelfs een stukje terug om poolshoogte te nemen (held!). Midden in die hectiek besluit de roekeloze kansloze nog eem om uit te stappen en verhaal te halen. Hij loopt heel stoer op mij af. Bezigt wat kranige woorden en vraagt verongelijkt waarom ik hem een idioot noem.

Stukje richtingaanwijzer

Daar blijft het niet bij. Als hij ziet dat ik de camera aanzet, wat eerst mislukt, probeert hij een paar keer uit te halen. Tevergeefs grijpt hij naar mij, de autosleutel en mijn iPhone. Lukt niet, waarop hij maar de pookje van het licht beetpakt, zijn domme kracht erop botviert en er een stuk van afbreekt. Poeh hé. Hele prestatie. Meneer is dan ook zichtbaar trots op zichzelf. Ik beetje verbouwereerd en perplex. Hij triomfantelijk afdruipen.

Maar niet voordat hij met een misselijke grijns het stukje van mijn pookje weggooit. Even twijfel ik, dan zakt de adrenaline van het maniakale stuurwerk om een ongeluk te voorkomen weg, en dan weer twijfel en boos. Ettertje is niet zo heel groot, integendeel. Ik kan hem zo aan. ‘Wurgen met zijn eigen nektasje en dumpen in het kanaal’, schiet door mijn hoofd. De vrachtwagenchauffeur helpt vast. Maar het is kansloos en risicovol.

Getuigen gezocht

Midden op de ‘snelweg’ een robbertje knokk’n leer je niet bij autorijles en daar is een reden voor. Het is gevaarlijk voor de vechtersbazen en nietsvermoedende andere weggebruikers. Daarbij komt: voor eigen rechter spelen is nooit goed. We leven in de rechtstaat, er is zoiets als politie en justitie. In dit principe neem ik anderen graag de maat, dan moet ik juist nu daar volhardend in zijn. Ookal schreeuwt iemand om een paar klappen.

Daarbij komt ook nog eens: ‘ Journalist van Sikkom slaat iemand Van Starkenborgh in ‘, in de krant is niet heel leuk voor oma. Daarom: rustig blijven. Thuis politie bellen. Ongecensureerde beelden doorsturen. Aangifte doen. Stukkie en video op Sikkom pleuren en vragen of getuigen zich willen melden. Zoals de vrachtwagenchauffeur. Zodat de politie alles mee kan nemen in het onderzoek en deze etter kan vereren met een bezoekje.

Update: gastje is getraceerd. Het is gewoon een jongen van Nederlandse komaf.