Video en Kijktip | Groningens Ontzet vanavond centraal in 'Rampjaar 1672' op NPO 2

Screenshot uit Andere Tijden

De woelige geschiedenis rondom de belegering van Stad in 1672 staat vanavond centraal in het tv-programma ‘Rampjaar 1672’. De uitzending begint om 22:20 uur op NPO 2. Maar een kleine opwarmer staat nu al online.

Merel gaat voor Andere Tijden al op zoek naar sporen van de zware belegering. De bisschop van Münster probeerde Stad in de tang te krijgen. In het Zuiden lagen zijn troepen. De rest werd onder water gezet. En vervolgens vuurde hij onophoudelijk kanonnen op Groningen. Vandaar de bijnaam Bommen Berend.

Groningens Ontzet


De Duitse geestelijke, die bekend stond als een uitstekende veroveraar, verslikte zich echter in de weerbarstigheid en hartstocht van de Groningers. En in het Reitdiep, waarmee Stad een open verbinding met de Waddenzee had. Daardoor bleef een constante stroom van eten en manschappen in tact. Ondanks alle verwoede militaire inspanningen barstte Groningen niet waarop Bommen Berend op 28 augustus de aftocht blies. Terug naar die Heimat. Vanaf dat moment wordt elk jaar Groningens Ontzet gevierd op 28 augustus.

Ga kijken dan

Enfin. Dat dus. U kent de geschiedenis. En zo niet: ga kijken dan. Want het is een interessant verhaal, inclusief een taart van zure haring en peren, en zit naast de eierbal in het DNA van Groningen. Als voorproefje (gemaakt voor kinderen) het item met Merel en Alexandra Koning, die alles weet over Groningens Ontzet. En voor het echte werk eem inschakelen op NPO 2 m 22:20 of later terugkijken op elk gewenst moment.